新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔講單反定無反
RP係同價位最好?
1皮如果係比90d好架話
咁唯有儲多陣先...
筆直幾多:$1000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:用緊a6400 + 1670z + Sigma 30mm f1.4
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影景影老婆
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:
諗緊放唔放左枝1670Z 換18-135
其實個問題只係你想要一部咩機
我見你寫人+景
散景效果就相對重要

(以下全部price水貨價錢)
90D用支sigma17-50 f2.8 $2000
景深就會淺過fullframe 24-70 f4 $4400
但係sigma 30 f1.4 art $2500
都追唔到50 f1.8 stm $600
咁apsc f2.8夠唔夠用?
定fullframe f1.2先夠?
呢個係好個人嘅選擇

如果話景多啲
咁日光下像素個影響會大啲
夜景就同個snr有關

純粹討論部機抵唔抵唔會有答案
6100同6600分別大唔大??
鏡我睇過應該都係18135
thanks COVID-19
明解, 唔好意思問多樣野
咁6400同以上兩部既分別又係咩?? 睇落同6100好似差唔多??
感謝巴打解釋
想問下而家入手d7500係咪合適?而家用緊d5500
想問下如果去price啲細鋪到買行貨
可以點樣check?
爬文啲人就話對返serial number
行貨係咪個盒會有行貨貼紙之類??
但感光元同對焦好似upgrade左
睇下你會唔會玩afd鏡
如果會玩就抵入 唔會玩就冇乜需要
對焦強少少, 多個機頂mon
個人認為7200 > 7500
至少多個卡槽
但又冇咩理由換部同年份嘅機

lm
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:變焦鏡
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:行山旅行囡
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:yes
其他要求:啱啱上FF, D750, 想入支zoom lens,手頭上FF鏡得支20 1.8G
睇緊 Nikon 24-120 F4 / Tamron 24-70 2.8 G2 A032/ Tamron 35-150 F2.8-4 A043
Nikon 比 a032 輕200g, 個實際分別大唔大?
焦段黎計a032 最窄, 但24-70 係咪都夠一般用家用? a043 焦段會唔會奇怪難用
仲有驚買完覺得會唔啱用要放嘅話, 係咪原廠保值啲, 定係2.8 恆定光圈嘅鏡都唔會跌得太多
thx!
但5000 買到嘅2470E 都外表殘舊,仲要鏡身長得嚟有啲樣衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞