新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
基本上所有單反手動鏡都可以插落無反用
只需要舊零水買個adapter就得

a6100+18135 細部又功能齊
x-t30+1855 由相機操控到fuji色都獨有質感
z50+1650/50250 nikon直系後裔

10k二手收到ff機收唔到鏡
以下係前人留低既格式

筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:單反 /無反
鍾意咩牌子:Sony ,其實只用過Sony a5100
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:星空/旅行街拍
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受 ,但唔知點check
其他要求:想輕小小,方便帶出街

Thanks
Canon rp?
富士加speedbooster轉ef mount
旺角有冇D有信譽既白店介紹一下?
純影相m50係咪唔太啱
岩呀,點解唔岩
有冇巴絲聽過 カメラの旗艦店 (旗艦攝影) 或者買過?
a5100除左舊冇4k
有冇咩功能想要?
鏡頭除左1650仲有冇?

a6400+1018/sigma16.4
影相都Ok喎 如果拍片唔好買佢
4k 試過差完舊電 開著係到大約15-20minute無電熄咗
成部機都好好 係調光圈 果啲無個輪 唔夠快
舊電廢 其他野都唔錯
如果影相嘅話 有多啲啲筆直 M6 mark II
好似幾正但我最後都係因為學生太窮
買咗m50
1:1影首飾錶面都ok
1:2就影下成隻錶成條鏈咁
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影景
拍唔拍片:不了
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不了
其他要求:應該買乜鏡會好啲
完全新手想學下影相
筆直幾多:7500內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:富士>Nikon>Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行優先
拍唔拍片:不拍 100%
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:輕>平>對焦快準>iso

希望各位大佬比到一兩部心水小弟
ff canon eos rp+24105
apsc sony a6100+18135
如果深度旅行就a6400聲稱有防潑水
fujifilm xt30+1855kit
功能齊操控齊、1855抵玩
18135有少少貴 扭盡135唔算sharp

nikon z50+1650/50250
nikon apsc無反得一部
性能ok、最大賣點: 用nikon鏡

canon m50+18150
平、輕
同我諗既差唔多
但xt30 行貨好難搵到7500下

nikon更貴,同埋得兩枝鏡?暫時

Canon性價比最好
但好評,負評都好多
其實我都唔知點解
搞到少少擔心佢
XT30 + 1855 pricehk $7500有找喎
上星期買完 先7410
公司平時會係食lunch 時間有D talk會係hall到搞, 咁要影下D event 做返報告。想問下鏡機既推薦.

筆直幾多:希望可以10K-12K內 鏡+機
鍾意咩牌子:S記 (因為有支1650 kit鏡仔係到,盡可能係返S記)
影咩題材: Hall 入面搞既talk
拍唔拍片:NO
接唔接受二手: 一手,因為公司會直接deal with Business Partners
而家公司用緊 a5100, 影出黎放大化開哂
Fuji Xe3 配 fuji 35mm 1.4 定 mitakon 35mm 095
35 1.4,有af

35 0.95個景深紙咁薄 仲要手焦
會好考你耐性
個問題應該係室內唔太光
仲要1650唔sharp又細光圈

唔知你個hall幾大
如果105mm夠用就18105g
貪佢105都有f4
方便影guest大頭

機可以上a6100
新一代sony色少啲色斑
有靜音快門同hotshoe插閃燈

兩樣加埋計正價應該12k差唔多
nikon暫時係得長短kit,roadmap話今年會出支18140天涯,只能話fans向

canon無反機個反應普遍係慢少少同食電啲,所以會有啲用慣單反/高階機嘅人係咁插,不過啲鏡咁平,部機又唔貴,就由佢
換句說話
我唔用開高階
只係中階,可以一試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞