新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
sharp唔sharp,重量,大小,發色,散景,防水防塵防寒,價錢
yongnuo yn35 f2
wide啲,大陸野
得唔得架大陸野
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=15262
邊角核突啲,對焦大聲啲
想問吓而家nikon cs仲有冇得洗sensor
有 好似幾百蚊一次
不過CS近排好似仲未開返
頭先上左去,仲有得洗。
劃一價500蚊。
大學生

筆直幾多:1500-2300
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:人同風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:don’t know
接唔接受二手:OK
其他要求:大學生唔多錢

我自己諗緊二手x100s

歡迎各位同好幫忙回答問題
放緊部5d4 連直倒,有冇人有興趣留tg 傾~~
二手X-T10加支16-50鏡頭
應該2500左右可以搵到

上面dcfever既450D太舊了 而且價唔係特別平 所以唔建議

至於X100s影景同埋影人你會覺得兩頭唔對岸
唔建議新手用
其實富士啲鏡都唔係貴幾多
一系列高質F2定焦二手二千左右都有交易

EOS M鏡係平 不過選擇唔多仲要多數垃圾
你話真係平靚正既咪又係得22餅
如果新手嘅話買ae-1 練習光圈快門?
二手 Sony a6000 Kit
如果em5 iii同xt4各位巴打會揀邊部?
因為見到em5 iii規格同em1 ii相若但係輕便好多
見canon rp俾連登不停咁屌真係驚驚地
其實部機有咩咁差?
em5iii跟本就係輕版em1ii,但要八千幾真係買唔落手,當然XT4更貴。em5iii追焦應該勁啲,但DR同解解度又輸少少。鏡就應該olympus/panasonic平啲,啲1.8光圈定焦鏡好多都極輕,二手千零蚊都有。
用緊xe3 想買鏡頭 買邊枝好?
新手買邊部機好?乜都唔識
預算budget$15000到,另外a73會建議入手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞