新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咩牌子,手持咩鏡
唔該兩位巴打
想買住efm 22mm先
夠唔夠做
18-35:
https://dustinabbott.net/2015/08/sigma-18-35mm-f1-8-dc-hsm-art-review/

50-100:
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-50-100mm-f-1.8-DC-HSM-Art-Lens.aspx

18-35成像圈唔夠大唔建議
50-100可以1.2x
但crop完散景先等效f2.2左右
比大三元大一級都冇
最wide 60mm 最近對焦又0.95m
隊唔埋散景亦唔會大
除左好sharp 唔見有咩賣點
但業餘人像又唔使sharp

結論你可以咁做 但成件事冇好到
如果你雙機流可以留50-100 好鏡黎

呢兩支二手亦唔難放
直接放左佢換支24-70/2.8會簡單好多
Tamron仲有支35-150影人唔錯
好靚
呢張係用廣角吖 長焦吖 定係其他鏡都影到?
冇話唔得 你用得舒服就可以
富士變焦用支XF18-55夠矣
其餘budget攞黎買定焦

不過咁XT4岩岩出咗 如果機身15k內其實你都可以考慮
反而XT3有好多跌價空間 唔建議入住
唔該晒巴打
你覺得efm 22 好啲 定sigma 30mm f1.4 好啲
好好好 唔該晒巴打
筆直幾多:15k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景 人
拍唔拍片:yes
身邊朋友多用咩牌子:fuji
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:想買多支f2.0鏡

新手買第一部
追過下文見好多人推a6400
但6400冇防手震.. 驚影響拍片..
筆直幾多:ard 4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
牌子無所謂
題材:風景,玩具
拍唔拍片:無
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:第一部機想全新
其他要求:bluetooth過相
過巴打推薦
15k可以考慮a6600啦
有防震之餘仲係改用大電 電量會方便好多
不過16-50 kit鏡係廢基本上唔洗買
配支18-105/f4 拍片然後加支sigma 30/56mm 1.4影人就夠玩了
nikon d5600 18-55 Kit
然後搵支dx 35mm/1.8水貨
咁我睇下a6600先 唔該巴打
同埋想問下
你地買機通常去邊到買
豐澤?百老?
price.com check下
揀啲四五星商家買通常冇伏

豐澤百老係再穩陣啲 但係你預價錢會貴一大截
tag錯
應該係 https://www.price.com.hk
岩岩睇緊price.com見個價差成$3000
重以為sony個價唔update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞