新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
https://youtu.be/AQo6BLzFHHg
samyang會好啲

要問你相機係為紀錄定創作
紀錄就18135
創作就12+30
因為換鏡就一定會漏相紀錄唔晒
而且要注意入塵同天氣
但大光圈/ultrawide夜景唔係手機做到
接唔接受漏相先係問題
新唔新手決定漏幾多

點都好去歐洲景點要提防扒手
唔好掛住影相
另外12同30係個人喜好
(等效18同45)
你可以扭下你支kit諗下再問
Thanks
唔廣角影星
咁大光圈得啦
thanks
如果等埋fujifilm出xt4 再買xt3呢
你急唔急用丫?

傳二月出,到貨都三四月
又或者二月唔出,又再傳三月出
拖下拖下可以拖半年
急又唔算急既 不過諗住呢半年內買
btw出新機通常上一代會跌幾多價?
其實舊機不斷跌緊
因為個價錢其實係同所有相機比較
影響唔大 係唔驚miss新功能
遲買一定平啲 睇下xt2
但去旅行用要預早用熟部機
興趣就你中意啦
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景 人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:接受
其他要求: 有反mon, WiFi
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車

另外, 所羅門聯署:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/beijing-2022-winter-olympics-corporate-sponsors-dont-deserve-tax-benefits-so-dont-help-them-fund-ccp-propaganda-again
筆直幾多:7k
鍾意咩牌子:Olympus,fujifilm
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景 貓 車
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:不接受
其他要求: 有反mon, WiFi
a6100
有反mon、動物eye focus
追焦能力影車
a6100/m6ii
筆直幾多:機+萬用鏡一枝 $8000以下
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon, fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景, 建築
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:最好一手
其他要求:最好唔駛執相可直出見人想輕巧

其實我老公用開canon 7D Mark II
同埋有幾枝鏡
但部機太高階, 我初學唔太識用
之前諗過買80D

我老公叫我買Sony A7 Mark II
但D相好似都要執下色 (?)

後尾見無反好似比較輕巧
都有睇過M100同XT20
麻煩各位老手俾D意見
唔好屌得太大力
a7 mk2係舊sony色 唔影響raw
jpg見到膚色/白燈以外嘅燈光要執
6千幾有fullframe連防震係抵嘅
不過個menu難用啲

如果用返canon就m6ii
平啲就m200,m100太舊
要viewfinder就m50
canon menu應該最易用
ef-m 11-22 輕巧廣角
1545 又平又細支 仲有咩要求
18150 旅行/天涯鏡
揀支跟機

xt20應該停左產
搵到就冇問題,幾平衡
水貨xt30+1855應該under 8k
fuji都可以篤mon改光圈快門iso
應該算中間難度
如果唔計share鏡慳錢啲方便啲
我推薦fujifilm多啲

以上都係無反

單反就90D搶你老公啲鏡
而且部機全方位勁過你老公部機
或者200D mark ii輕便啲
筆直幾多:4k左右
鍾意咩牌子:Fujifilm
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:影景同影人
拍唔拍片:應該唔會
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm Nikon
接唔接受二手:無問題
其他要求:

新手啱啱接觸相機想買人生第一部機
Xt100 xt20 m50應該點揀
既然鍾意fuji就xt20 + 18-55,二手應該$4k幾,xt100太慢唔建議
唔介意冇反mon可睇XE3,平$1k

m50 kit 就全新$3k尾有交易
認真,用返7D,用返佢基本功能就ok

a7m2色對新手會好頭痕,只係建築風景都ok既
但同價位可以入XT30 kit,a7m2係2015年科技我就覺得現時唔值得入

XT20雖然似入門機,但佢因為仿film機所以將勁多制擺哂出黎
你要去親身玩下先,睇下覺得邊部易用d

XT20 $5k幾,XT30 $7k尾,budget許可更係有新買新啦
用緊咩機?
筆直幾多:<10k
想要單反/無反/細機/其他: 無反/細機
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材: 景 旅行用
拍唔拍片: 可以就拍埋 冇都唔緊要
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手: ok
其他要求:有枝 mf Nikon 50.4 唔知有冇機會用得返?
samyang韓國牌子
會貴啲 同冇咩微距鏡

https://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/accessories/lens/mount/fujifilm_m_mount_adapter/compatibility_chart/
再上可以搵下voigtlander
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞