新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔該巴打
係。
除非拍片18105G
新淨的話價錢合理
供求問題
最緊要有人肯賣
又有人肯買

一黎呢支18年出
最舊先用左兩年
二黎sony鏡折舊唔算好快
唔會用兩三年鬆晒
買二手鏡最緊要check清楚
Check吓螺絲有冇扭過甩漆
睇吓對焦環鬆唔鬆
二手鋪同上肥花揾條友都一樣
你check清楚就ok
但係我通常就會上肥花
會平過二手鋪少少
24-105G 呢招性價比好高
點睇a7rii , eos r 同sigma fp 呢三部
a7rii:除咗電量差少少、連拍對焦一般同埋冇雙card之外,基本仲係一部畫質好頂級既機身,可以當佢係一部basic少少既高解像Full Frame機

EOS R:係一部冇反光鏡既5D4,各方面表現平均但係冇咩特別出色地方,而且冇機身防震、鏡頭普遍較大支,各方面同其他牌子比輸蝕少少,啱原來canon單反用家

fp:拍片還可以玩下 影相不了
新手用緊A7r3加24105g
想入支wide鏡影下星/景 8k 筆直有冇咩介紹
定係等佢支20.8
T 17-28

20.8限制較多 而且唔抵玩
日常用/新手練習一定係變焦方便
唔知呢到貼唔貼得 望大家原諒

想放相機xt20 + 天涯18-135 + 日本定焦35mm1.4

全部有盒有單 肥花買 保証無問題 剩係去日本旅行幾次用 長放防潮箱多用唔到。 唔知放到乜價位 放多過用

本身用梗70D+24-70 f2.8 第二代
一直等梗canon出無反
期間買左部fuji x70機仔玩下
玩落又幾岩心水 到canon 出左eos R
宜家唔知應該買canon eos R用番24-70好
定係轉fuji xt4 + fuji xf 23mm.4 + fuji xf 56mm.2
多數都唔會執相 影人影景
新手用緊XT-20
有1855 kit鏡同35mm f2
黎緊plan去旅行 想買多枝黎影下大自然景 星咁
想問買samyang 12mm f2好唔好
或者有冇其他選擇?
日頭用10-24
影星 samyang 12mm f2
但18105G 有恆定4 散景唔係會好啲咩? (利申:新手 諗緊入18105 定18135好)
我都有諗過1024 但係budget唔夠入唔曬2枝
而1024光圈又唔夠大 應該影唔到星?
想知samyang 12mm個枝日頭用會遇見到咩困難
eos rp
多數旅行 影景影人用 極少拍片
應該配kit lens 24105 好
定 samyang 支14 2.8好
睇自己需要
如果唔係需要106-135嗰個焦距嘅話我會入18105
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞