新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我咩都影😂
影星 影銀河 影街 影景 係屋企影下貓 影下玩具咁
打錯左
但好似係apsc黎
筆直幾多:5-8k
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景 人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:有冇邊部可以直出d色都ok?

唔該
買支efs 10-18影下風景囉
ultrawide zoom 全新1k5抵玩

efs系統水尾
eos rp先7k有找
xt30 +1855 kit
如果平一級係咪xe3?
去買鏡又比人sell
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM
佢問我會唔會考慮
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

如果唔理價錢 邊枝鏡會好啲
除非有ff機身
嗰50mm要重一倍貴一倍
唔划算
唔值得而家入?
但我有EF-EFM adapter呢如果
買二手最好
都要睇邊枝二手好嫁
筆直幾多:20k樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反FullFrame
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:沒有
影咩題材:風景 旅遊
拍唔拍片:整少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不了
其他要求:
用緊M4/3想轉FullFrame, 心水eos r,z6或者a7iii,想問下大家意見, 唔該哂
筆直幾多:2-3k
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:街景/architecture
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:
新手 而家用緊5D2 50mm 1.8
想換支鏡試吓其他野
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fujifilm/sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:車、巴士、街景
身邊朋友多用咩牌子:sony同canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:本身用緊m43機想轉apsc無反機,試過xt30無論操控同對焦喺呢個價位都無得輸,唯一係無機身防震方面令我有啲猶豫。sony a6600係有五軸防震,不過sony鏡頭價錢的確有啲令人卻步,還望各位巴打指點迷津
如果$10-15k 剩body

影相拍片都有d,又想夜景iso好少少
>> A73

鍾意聞相數毛,部電腦又夠勁執4千萬像素raw
>> A7R3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞