新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔洗咁複雜 用M mode睇測光數值就得
你呢個係咩mode?拍片?全景?
我見你下面啲顏色option都灰左喎
想問下各位師兄 宜家打算入fuji 有幾部考慮緊
XT3 XT30 XT4 想問下點樣揀 本身冇X mount鏡 不過遲d會入XPRO3 因為買唔起Leica 但又想玩rangefinder 所以打算入部fuji 無反 至少鏡可以共用
部xpro打算係snap shot
入多部無反係打算平時影景 影星 影人用
同埋都打算買二手 想問下二手通常便幾多 有d二手開假同全新水貨一樣 咁我點解唔買水
你咁揀法 完全係睇budget姐
有錢梗係直上XT4好

有冇考慮過XH1?依家個價都好抵玩
我之前用nikon 揸過18-200
唔特別靚 低光死硬

你仲要買個自動對焦轉接環都要成千蚊
Xt30支kit 最盡去到18 自拍基本上冇乜可能
一係就好食力
但係你買16-50就冇咁靚
一係就16-80 但一定out budget

我係你就攞手機自拍
之後照入水xt30kit +多支水35 f1.4/f2 or 23 f2 (一定會out budget)
如果真係要天涯嘅就 水xt30+水18-135
再唔係就水xt30 kit +水50-230 $8000左右

其實得8k都冇得揀
買得kit買埋啲配件都冇哂

我建議啦
如非必要就咪買垃圾行貨
態度又差 又撐班狗
買水又平 又唔洗俾錢班仆街洗
但你要承擔壞機無保養嘅風險
有錢又需要防震嘅話就一定係xt4
冇錢又想要防震嘅XH1
有錢又唔需要防震嘅話xt3
冇錢又唔需要防震嘅xt30
麻煩各位了 邊部會好啲
筆直幾多:<4k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:主要影風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受到
其他要求:
二手XT20+1855
Canon 70D玩左2年kit鏡想買枝定焦係咪canon 50mm f1.8最抵玩
都係旅行影下景影下人咁
我見淨Body就<4K
加埋支鏡多數都5k
二手邊有咁貴
body 3k內有啦
[Sorry,打打下變長文]
筆直幾多:$8000 [最好包埋鏡](可以up to 10k左右嘅,不過應該會比老婆"𠲖𠲖我哦"一排)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:No preference actually (睇下文)
唔鍾意咩牌子:No preference
影咩題材:老婆/景
拍唔拍片:不拍
身邊朋友多用咩牌子:無乜朋友(影相)
接唔接受二手:不了
其他要求:
- 最好能方便自拍
- 暫時未有時間/興趣投資好多,睇完好多文章,好似買kit鏡+1支天涯鏡就夠用 (i.e.一機兩鏡)

爬左三四日文章(包括呢個post),暫時考慮緊
(a) Canon M6 Mark II --> kit 鏡+ EF-M 55200
(b) Fuji X-T30 --> kit 鏡+ 原廠55200/Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC(Model B018) [無乜爬副廠鏡相容問題,同埋其實out左少少bug]

我盡量比多啲背景咁多位ching考慮埋,希望幫到大家睇買邊部機+鏡:
- 本身少影相,最多係兩個人出去行山/出街打卡時會影,一直以黎都係用iPhone(細個曾經用過Canon DC仔咁大把)
- 黎緊想買係因為plan年尾去歐洲旅行,我唔想浪費左啲景
- 工作好忙,無時間執相
- 較著重相的素質,而重量/帶唔帶多支鏡唔大concern
- 上黎請教大家主要係因為掙扎緊option(a)7-8k已經有一機兩鏡同闊的focal length鏡用,但唔知係咪其實無用武之地

想問多少少:
(1) 其實我係咪唔使買多支變焦up to 200mm都已經好夠用?我會想買係因為上網睇有啲地方用200會影到多啲建築的唔同部分的細節。
(2) 承上題,想知150mm同200mm分別有幾大,我見有啲鏡去到150,唔知差幾遠
(3) 我見有post話fuji 啲色好過Canon(唔執相),其實唔明兩個牌子啲色有咩分別?定係分影人/影景啲色會好睇啲咁解?
(4) Canon鏡係平好多,所以價錢上option (a) 係化算啲,萬一第日想加原廠鏡都仲好抵玩。但如果我揀Fuji,第日想加鏡,係咪可以揀副廠都可以有一定數量的平鏡選擇?

先多謝咁多位ching幫手 好人一生平安
我之前用nikon 揸過18-200
唔特別靚 低光死硬

你仲要買個自動對焦轉接環都要成千蚊
Xt30支kit 最盡去到18 自拍基本上冇乜可能
一係就好食力
但係你買16-50就冇咁靚
一係就16-80 但一定out budget

我係你就攞手機自拍
之後照入水xt30kit +多支水35 f1.4/f2 or 23 f2 (一定會out budget)
如果真係要天涯嘅就 水xt30+水18-135
再唔係就水xt30 kit +水50-230 $8000左右

其實得8k都冇得揀
買得kit買埋啲配件都冇哂

我建議啦
如非必要就咪買垃圾行貨
態度又差 又撐班狗
買水又平 又唔洗俾錢班仆街洗
但你要承擔壞機無保養嘅風險

行貨衰乜?
想問下二手XH1 幾錢左右
機連鏡大約預7-8k左右
同埋想問埋二手XF18 55 大約幾多到
咁我再搵下先
唔該
夠XH1+1855 二手了
機連直倒5k左右
1855 2k有支全新
好彩買咗水貨
thx bro
講開鏡又順便問下,睇鏡除左睇focal length 同光圈大小,仲有無咩要睇而去判斷支鏡啱唔啱使?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞