新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Fujifilm XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS
or
FUJINON LENS XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ
感謝萬分
用緊e-m10iii 有14-42 f3.5-5.6, 40-150 f4-5.6 同25mm f1.8
想存錢買支天涯鏡去旅行/行山
但係直接買12-100 f4/12-200 會唔會唔太幾好??
睇書就識

寧願買部apsc單反好過啦
慳返啲錢買多支wide鏡
去旅行啲鏡又輕啲

如果風景aps-c機就90d啦
wide鏡就龍仔1024
標準鏡canon唔太熟唔敢亂畀意見

咁樣正常夠用
但如果幾年後去非洲嘅話200mm就一定唔夠
起碼都要400mm
我個朋友想買部FF玩下, 唔拍片, 唔使用到高像素, 唔驚重, 主要係影相 (三四歲小朋友)
邊個配搭好啲?
• Z6 + Z 24-70 f/2.8
• EOS R + RF 28-70 f/2
• A7III + FE 24-70 f/2.8
• S1 + S 24-70 f/2.8
如果要再長mm又唔想換鏡可以考慮rx 10 iv,如果對畫質有要求就要考慮無反/單反相機,不過即使rx10都會over budget
其實巴打們會傾向買書定係喺出面報讀攝影班?
btw 平時有無睇開邊個攝影youtube channel?
玩咗攝影十年
頭三年係睇書睇文章
但好老實嗰時啲相真係唔太見得人

反而呢五年睇多啲人哋啲相
好嘅相就學好嘅地方
唔好嘅相就避免啲問題響自己啲相出現
反而進步得仲多

當然啦
最簡單嘅光圈快門iso wb嗰啲要學咗先反而構圖就最好自己慢慢摸索

利申 : 唔係撩交嗌只係想交流下意見

p.s. 當然啦個個人學習嘅方法都唔同,冇得一概而論
xx製作社SP 高汁
見伍sir都開埋channel
另外膠_現場講大姑媽鏡頭嘅片都好睇
伍sir幾informative
brian啲review夠中立
一定係18-55
筆直幾多:唔知,儲緊錢。(<20K)
想要單反/無反/細機/其他:A7R3
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:唔知
影咩題材:風景,星空,日落
拍唔拍片:no , 想拍再算
身邊朋友多用咩牌子:sony , olympus
接唔接受二手:no
其他要求:
本身用緊canon 500D, 有18-135 kit 鏡。上年入左tokina 的wide angle 鏡。同埋一枝24mm 餅鏡。玩左大半年想試下135格式/FF機
平時鐘意影下風景,想影star。上年傳sony 今年出s3 ,而a7iv又唔知會唔會出。出左sony a7r3會唔會跌price...黎緊果個月終於儲夠錢可以出機
今日計一計條數
sony a7r3+samyang 35mm 2.8 AF + Sigma MC-11
要洗18K見到都好肉痛
MC11 用唔番你啲鏡
我係你嘅話就儲多啲錢買過哂啲鏡

我都講漏左,部500D 無諗住唔用。之後想DIY,張個IR filter removal,拎去影星星
MC11主要想拎黎用埋支tokina 11-16 f2.8,插落a7 可以用15-16mm。買過枝ultra wide的話,我睇中左sigma 1835 1.8,都要4k up
1835 135都係aps c鏡
135都係用唔到
我都認同嘅
睇書係可以令到自己脫離"新手"
但變大師就真係要靠自己努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞