新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
筆直幾多:3000樓下
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景、玩具、小朋友
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:富士
接唔接受二手:不
其他要求:自己用緊xe3
筆直幾多:$15000
想要單反/無反/細機/其他:無
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:拍景同埋人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔要二手
其他要求:新人唔知邊部好,求介紹
唔好意思呀 想問一問喺邊到可以買到水貨fuji xt30 驚求其去一間會俾人呃
所以我咪叫佢買1650kit 囉
新手第一支鏡一定係kit鏡啦

咁你咁講法 M50+22mm 2000蚊又點買啊?

1122同1024 一支恆定光圈一支kit鏡光圈點比啊
你不如攞8-16/2.8黎比

35/1.4同埋32/1.4 比富士都唔見得有幾貴啦
唔好講仲有XC 35mm 都係千零蚊咋
Canon 要平既50mm 等效?sorry 404 not found
仲有18-55/2.8-4 半支大三元千零蚊有
Canon 要類似既嘢? 又係 404 not found

仲有一樣嘢
如果佢第日有錢升級
EOS M升黎升去都係嗰幾支垃圾
一定係富士鏡頭選擇多好多
而且攞住堆鏡升級機身都繼續有得玩
EOS M成個系統分分鐘唔會有新機新鏡
到時候要全部滅門咪又係要蝕

所以如果新手要學攝影有心玩落去
揀RP都好一定唔會揀EOS M
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:FujiFilm 其他都可以
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人比較多 風景就一時時
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm
接唔接受二手:no 唔識check機
其他要求:如果買fuji嘅話 可唔可以推薦水貨店 同埋部機會用幾年 唔會成日轉
畫質冇FF既優勢
拍片specs垃圾
整體表現平庸
鏡頭大支同機身唔協調
冇平既原生鏡頭選擇 絕大部分都係貴鏡

買FF但係冇特別優勢我不如用翻APSC機
三種題材都好唔同
你本身有咩鏡頭
標準答案Sony a7iii 加 Kit玩住先
或者比多兩三千買Tamron 28-75
得枝kit鏡18-55
Fujifilm冇單反
而且個代理比較on9 水貨要有心理準備冇得整

你個budget選擇唔多
最好應該係XT20+1855 Kit 大約5.2k左右

水貨去邊間買冇大分別 因為都係冇保養
格價網四五星商家都ok
最緊要check機留意mount位螺絲有冇花
(代表有人用過或者打開過)
所有功能正常冇壞等等
同埋幾多日內有壞包換 返屋企要試清楚部機
水貨格價網最多星嗰幾間都可以
不過fuji代理on9 水貨要預咗冇得整
同埋買得水貨一定有咁上下風險
要識自己check機係基本(同買二手冇大分別)
唔熟就帶個熟既fd一齊去幫手check
咁其實都好夠做
你係嫌支18-55啲乜?
我諗係光圈
利申 新手想識多啲野
https://youtu.be/QEX3Prhn7N8
性能同m50差唔多
但係fullframe插支rf35影人
同ef zoom影景玩返排先
咁建議你買支35mm F1.4/F2
學下用定焦練習下構圖
同埋點樣運用大光圈去控制前景背景咁
咁七工匠個啲平價鏡得唔得?
唔介意手動對焦既玩得過
注意係玩

影景用佢地啲ultrawide都唔錯

不過平常影小朋友冇自動對焦你會嫌麻煩
唔講咁複雜

講鏡價 你話EFM鏡平 但係富士都有平鏡揀
但係富士比起你EOS M優點係有平有貴
下至膠kit上至大三元都有
而且係一個keep住活躍有更新既系統

EOS M優勢係少數個別鏡頭真係抵玩
啱啲本身用開Canon或者好清楚自己需要啲咩鏡既人

但係對於新手根本唔清楚自己需要鍾意啲乜
第日實會upgrade鏡頭或者機身既話
一定係fujifilm個system吸引啲
A73 12500加龍仔2875 5500
爆小小筆直 但你又要買sd卡又買依樣果樣
所以依個budget位係有少少尷尬

一係捨棄FF落APSC咁不過實會後悔
咁七工匠依種平鏡有邊枝你推介一玩?
唔該你呀 咁如果其他牌子有冇推介
12mm 2.8好似評價唔錯
但係俾多少少有samyang 12mm F2 會更好

至於其他F1.2 F1.1嗰啲特大光圈
如果有二手特別平既都可以玩下
唔建議你買全新啦
因為個價都好接近原廠自動對焦35mm
但係畫質一定冇原廠咁好
而且好多係M mount鏡又要轉接會麻煩
唔係單反都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞