新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
sony個建議零售價唔洗理
豐澤百老匯都冇咁貴
正常人都唔會去佢度買

price個價係出面細舖街價
買個陣check清楚部機功能正常冇花到
機身serial no. 同埋個盒and單據吻合就可以
收到
唔該師兄
請問Gopro 拍4k片 要買邊種Micro SD卡?
感謝

買Gopro
格價網求其一間4-5星都ok?
行貨最緊要check serial number
其他都係機身冇花 開機試機嗰啲
同你買電話差唔多

聽過有啲地方會平賣機身
但貴賣配件
唔明嘅野唔好sell你就買

sd card旺電一樓有幾間
可以格下價
好人一世平安
想問 如果諗住買部eos r for 旅行
1萬多啲買兩枝鏡
一枝sigma 85 art
加一枝廣角鏡 ( eg龍仔1530)
但都幾重
定係有其他配搭好啲?
Thanks
85 Art仲要加埋轉接環
而1530都係同樣咁重量級
日常攞出街都真係幾係野 去旅行唔洗講一定會好辛苦

我自己覺得去旅行唔一定要大光圈
尤其係超廣角一般F4已經好足夠 再加支50/1.8影下人玩下散景
所以建議你去旅行唔好帶咁多咁重既鏡去
可以考慮返16-35 f/4L 或者 Tamron 17-35 依啲細一級光圈超廣角
至於85mm揀返原廠85/1.8或者50/1.8會輕鬆好多
不過EOS R原生冇咩輕便鏡頭 基本上都要轉接 間接變左大支啲
要輕便可能EOS R唔係最佳選擇

之前小弟做backpacker都係a7r2長插支1635z
再加部RX100有時影下野食咁
但係a7+1635z已經覺得幾重下 剩係會攞黎影大景
結果反而好多時候索性攞RX100去掃街算
好耐之前買過apsc sony 啲色偏重
而家有啲鐘情canon 種色調
上ff 既canon 機 rp 好似評價好差 又少電
平價入門好似得番r 同markii

50 ltm 舊鏡見人介紹個眩光好似幾正
仲有無啲鏡 影眩光靚?

Sigma art 好似影人像一流 無負評咁濟
好吸引

Wide angle 定係買1xmm 焦距 大光圈好啲?
可以crop ,變相20-35會唔會好少用到
又可以影星
咁冇辦法了
依家Canon要真正輕便基本得返EOS M
Sigma art質素係靚 但係支85mm Art真係太重太大支
一般出街間唔中舞出黎用下尚可
去旅行連埋支15-30分分鐘成三公斤機鏡跟住你
一定冇心機行足一日周圍影 咁支鏡幾靚都冇用
輕少少其實原廠85mm 1.4L都得 而且有IS 不過都係唔算細支啦

至於眩光好多舊手動鏡都有 要你用過先知 支支鏡個feel唔同
不過就唔建議你旅行用超廣角定焦啦
因為構圖好多限制 而且日頭多數都收光圈影
一定係16-35mm依類變焦方便得多
thanks bro
遲吓想買ND 8同UV filter俾支富士56.2用
唔知買咩牌子好
manfrotto ND8 amazon三舊有找
但係又冇乜人有評價 所以唔知買唔買好

筆直幾多:兩塊夾埋7百內
想要單反/無反/細機/其他:ND 8同UV filter 62mm
鍾意咩牌子:之前用開B+W XS-Pro UV
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:想日光開dr400 光圈收到1.4影人像
想問如果買富士機連kit鏡應該係買15-45定係18-55好啲
新手買第一部機

睇中左fuji黎緊出個部xt 4

請問買鏡方面係唔係買返fuji鏡會比較好

主要for去旅行用 咩都會影下

咁樣會唔會有推介既鏡頭

利申新手 重做緊功課 學緊好basic既野

唔該曬
18-55啦
買住kit 鏡先啦
16-80/18-55
之後睇吓自己咩焦距啱洗
通常富士來來去去都係嗰幾支大路嘢
35.4/35.2/23.4/23.2/56.2/16.4/1024
50230都可以玩吓 1千鬆啲有一支
但係其實富士冇衰鏡
睇番自己需要&能力嚟買實冇死
手動鏡選擇太多 可以玩吓原廠鏡先
買返fuji鏡?
係,X mount鏡得佢自己出
adapter唔建議 除非支鏡用開亦用緊

推介鏡頭?
18-55kit lens 細支 質素好
16-80 等效24起步5倍變焦
18-135 7.5倍變焦

旅行用變焦方便啲
但重量, 光圈, 焦段, 畫質要取捨
自拍就 15-45
唔使就 18-55
有筆直 16-80
hoya pro
應該夠做
差一千蚊一定係入18-55抵d
15-45係膠鏡+電子zoom唔過癮
咁如果a7iii 有冇邊支鏡推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞