新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
推廣自己興趣啫
趁假期啪多幾張
持有咩鏡?當你得1650

會換鏡
7artisans 12mm f2.8(tb平啲)
sigma 30mm f1.4
3k5夠買晒

唔換鏡
標準答案18135
其實m43 update唔快
差一代唔上一級分別唔大

講影相o記的確好過p記
如果m43以外fujifilm xe3+1855
都算低budget好玩嘅
之後兩年用多一倍budget買鏡可唔可能?

可能
a7iii +2870
eos rp +24105

唔可能
a6600+18105g
insta360 one x
個手機app好用啲
先字聲明nikon已經公佈左
今年會出z mount apsc天涯
唔急可以等下先

ftz adapter +dx af-s 18-140
副廠sigma 17-70/18-200

見你冇寫budget
a7r3多左7成pixel
啲相縮一縮寸
個iso表現同a7iii差唔多

再平就e mount 1018...
定焦的話tamron出左20 2.8
唔計錢唔拍片唔會揀a7iii
筆直幾多:$4000-$8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反(鐘意單反觀景器夠真同夠快,但係講功能無反又好似勁啲又係大勢所趨)
鍾意咩牌子:Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:Nope
影咩題材:影人同景為主
拍唔拍片:少拍片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:接受,不過驚唔識驗機
其他要求:Nope
新手準備買人生第一部相機,希望咁多位幫下手
Thanks!
上網做咗陣功課
無反應該會想買sony a6400
不過我上網睇人開箱,好似好多人都focus 係拍片到,我主要用黎影相,比較少拍片,會唔會冇咁適合?
想問下樓主會唔會介紹攝錄機?
因為同價位fujifilm xt30+1855好抵玩
原廠f2.8-4 kit lens
fujifilm film simulation
同26mega pixel

a6400相比下影相冇乜selling point
但拍片追焦暫時最好
無限時4k錄影 HLG/S-Log
機身反應快細部又有反mon
如果中意sony鏡同設計
就買sony冇問題
今代改善左之前嘅sony色問題
電池表現差唔多
影相對焦能力都差唔多
冇玩開
但呢度開放留言
可以隨便問
上price見到Canon 90d 連18-135 水貨dc career平一大截 講緊其他鋪水貨都賣緊貴一千左右
想問下呢間信譽如何? 係咪唔應該咁大貪
thanks everyone
唔該哂巴打,我諗我應該會買a6400喇
岩岩上網睇咗個對比測試
個人鐘意A 啲色水多啲(a6400)
有興趣既朋友可以試下測試
https://youtu.be/sMtPHdjxvNE
佢呢個對比唔fair
A6400佢就set高saturation
XT-30又唔用Provia
建議你搵d 全部standard setting去睇

利申有Sony A73同Fuji XE3
Sor真係唔太識,好彩你教一教路
我都係搵日落場試真部機先
買過鏡,冇特別經驗
睇下其他師兄有冇

驚就自己check真啲
要虧行貨都會虧
驗屍畀人西面唔使錢
但整機要錢
如果要畀錢先驗得就唔好要
Insta360 one x 後期制片對手機或電腦嘅效能要求幾高下,手機apps同電腦軟件都好人性化唔難搞,但要用好多時間搞。
Gopro max未用過。
筆直幾多:6k-8k
想要單反/無反/ 細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人,夜景,旅行相
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不
其他要求:啱新手用嘅,麻煩哂師兄
咁好似買多支鏡個提升感高啲又平啲
知唔知youtuber/做街訪個d用開咩機?
個人行街主要見到a7系列同canon相機
實際幾多人用唔知
vlogger就osmo action/gopro多
係架
買支定焦玩下
個習慣同zoom鏡唔同
canon 80D
無反就xt30+1855
想問下你覺得M50點,想買入部無反FOR旅行影相同拍VLOG用,輕便為主。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞