新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
筆直幾多:<8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行 星星
拍唔拍片:20%
身邊朋友多用咩牌子:sony fuji
接唔接受二手:新機
其他要求:超級新手 旅行優先 最好輕便 影到星星其次 之前去旅行見到好多星 但係咩都影唔到就決定買一部
如果ok 35mm焦段,我推薦 Tamron SP 35mm f/1.4, 性價比超高, 1.4都夠嗮sharp
個人街拍比較中意闊少少
Review https://www.lenstip.com/570.1-Lens_review-Tamron_SP_35_mm_f_1.4_Di_USD.html
筆直幾多:5-6k
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:prefer Sony (其他都ok)
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:主要旅行影風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:唔清楚
接唔接受二手:想買全新
其他要求:想買部輕巧,簡單易用既旅行相機

Thanks
tokina 11-20 f2.8 pro dx
價錢

打個名落google睇下
光圈、焦距、牌子係咪啱你要求
再去price.com.hk睇下啱唔啱budget
二手價通常7-8成
不過啲鏡算新好少二手貨(除左28f2)

去youtube睇下review
去ig/flicker睇下sample
rx100va
筆直幾多:15k
鍾意咩牌子:感覺上鍾意sony d鏡,但係nikon z6 個mon/evf 高清好多
影咩題材:主要影/拍寵物/旅行用
拍唔拍片:拍,我諗40%拍片,60%影相
身邊朋友多用咩牌子:唔清楚
接唔接受二手:全新
其他要求:依加諗緊到底買a7iii 定係z6 好,各有所好,好難選,所以想聽下你意見。
a7iii 雙sd卡,多鏡,對焦點多,有寵物對焦。 問題就evf 同mon低清
z6 拍片好似正過a7iii,又可以raw, 要用xqd卡,冇咩鏡又要用千幾蚊買e mount接,af得2百幾點(想問4百點同2百點分別係點?)
兩部都好怕就快出新機 a7iv / z8, 應唔應該依加買?

唔該哂
如果筆直~$10000 呢
如果budget 10k以內機+鏡,sony邊部啱?
筆直幾多:10k
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍 景 人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:NO
其他要求:唔好太重, 貴小小都得
a6400+18135
nikon 10-24 f3.5-4.5 g dx
筆直幾多:~6k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:冇特別
影咩題材:旅行 人像 風景 星星
拍唔拍片:少拍 主力都係影相
身邊朋友多用咩牌子:leica fujifilm canon
接唔接受二手:新機
其他要求:新手入門 旅行>>街拍 便攜
如果遲啲想上F F,有咩鏡頭可以共用
nikon 14-24 F2.8
插落apsc得21mm算唔算ultrawide...

sigma 12-24 F4 DG
有18mm,但重多150g得F4

而且兩支都冇得落普通圓形filter
想落filter要另外買filter架

個人建議用tokina二手入二手出
fujifilm xt30 +1855kit
筆直幾多: 15K左右
鍾意咩牌子:Sony , Fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人 風景 旅行
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:新手咩都唔識想學影相,拍片就少啲,暫時睇中Sony a6600同Fujifilm X-Pro3
如果唔怕大部少少
呢個budget可以上fullframe

sony a7iii
nikon z6
canon eos r

apsc就

sony a6600 sony ibis apsc得呢部
fujifilm xt3 4k60p 422 hdmi out
fujifilm xh1 舊一代有ibis

xpro3個價錢主要係畀個hybird viewfinder,機身性能同xt3差唔多,而且個mon係fix向內閂埋,拍片上gimbal係睇唔到野,所以唔推
有rumors 2月尾出xt4
如果諗住買fujifilm可以睇定啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞