新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
其實想問要睇d咩資料比較
感光元件尺寸 係最基本
見到好多數字
睇完d簡介文都唔知咩識合自己
又唔知幾多先夠自己用
買勁又怕嘥
用 auto多
你跟人地填份form先
筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:行山為主,日夜景,旅行(近既就日韓東南亞,考慮緊幾年後去下非洲果d)
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇乜人有
接唔接受二手:
其他要求:新手唔識 set野用 auto多,想影到動物郁都清,行山用想輕d,中意大自然,但唔洗好 pro, 出相清就 ok
Sony RX100 VI
6000鬆少少 機仔細細有可以zoom得遠而且對焦爽快
畫質仲有返咁上下 有排唔洗你upgrade

你唔打算有得換鏡第日升級既話基本上係最佳選擇
好的,我去望下先
筆直幾多: ~10k
想要單反/無反/細機/其他:想要無反
鍾意咩牌子:Fujifilm/ Sony/ Canon, 但其實冇咩所謂
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:開shop 所以會影衣服嘅上身圖/product pic+ 行山
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:比較少朋友有相機
接唔接受二手:唔接受
其他要求:/
唔該晒
Fujifilm XT-30 + 18-55mm Kit
然後加支35mm F2或者50mm F2
Sony A7III+24-105G 或者 Nikon Z6+24-70
有budget可以再加支50mm/85mm定焦影人

留意GoPro啲影片雖然係夠wide夠臨場感
但係長期睇會好辛苦
拍做運動尚可 你影平時生活會嫌冇得zoom
當然你自己剪接加插啲長鏡footage落去會好好多
問題係a73同r先係同級喎
筆直幾多:6000~7000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:x
影咩題材:山 街 海景 人
拍唔拍片:少少vlog
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:yes
其他要求:新手第一部機 唔係好識野求大家諒解

歡迎各位同好幫忙回答問題
Sorry
多口問句 fuji係咪買水貨都得
我睇人大多數都話冇乜所謂+唔想俾個代理賺錢
睇fuji色水 我應該多數影完直出多
都係xt30上1855kit鏡好啲
話晒都係第一部相機所以想問多少少
Sorry 其他嘢我會自己追post
Thanks
唔該晒師兄
依家主要都係諗緊 xt200/xt30
因為Fuji啲色真係好吸引 佢個菲林模擬好正
好正
xt200同xt30影相拍片係咪真係差好遠
xt30小小驚買咗返去唔識用
一嚟代理撐警同藍到仆街

二嚟代理維修服務態度差到仆街(你自己google 富士 維修就已經揾到一大堆例子)

三嚟代理最叻做埋啲鳩嘢 (eg:吸印仔事件/促銷都閪過人)

最後 代理食水都幾深吓(新嗰支35膠鏡要成1900蚊 我上amazon直送我屋企都係千六千七蚊有找 仲未計信用回贈+Amazon 回贈呢)

其實呢啲電子產品好少機會會壞
只要你買嗰陣check清楚啲
有問題嘅話間嘢都會同你換
講真 你想換機升級嗰陣你部機分分鐘都未壞
想問埋師兄xt30配15-45mm鏡定18-55mm鏡好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞