新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
是但買咗款先再鹹多個鏡係咪就夠用
佢有隻係變焦鏡24240, 4-6.3
咁應該要定焦定變焦好
追求影像質素就24 105,始終24 240賣點係輕便一鏡走天涯,唔可以太苛求
連鏡版同買咗剩機再散買鏡 邊樣會好D
會唔會連鏡版會多D野
係咪pricehk個堆鋪呀? 三娘四佬呀?
去開肥花dbase百記etc全部試哂先俾錢

我只有兩個情況會先錢後貨
1. 水貨
2. 如fuji機有封條,但都只限大鋪先會先錢後貨

其餘一律掉頭走
又話10-15k?
RP kit $12k喎

不過俾15k不如Sony a73 + tarmon 28-75
要俾多$2k,但a73個spec可以玩好幾年
但枝鏡好靚仔同埋店員服務態度良好
咁如果budget 6-8k呢
因為新手我驚買咁貴嘅我駕御唔到佢
如果手頭鬆既當然買好d,皮五叫做入門價位但以A73性能可以玩好耐
你買d真入門機又會嫌佢玩具,跟住見人用pro d既機影又好似靚d心郁郁想換,到時再upgrade又一舊錢

如果你話我一個月影一次都冇,唔想投資太多就
Canon m50 + 11-22(風景) + 32mm 1.4 (影figure淺景深)
$33xx + $22xx + $32xx 突少少budget但夠哂用

再平d用平少少既鏡但畫汁就冇咁好
Canon m50 kit + 22mm 2
$38xx + $1xxx

筆直幾多:4-5k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon/nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行 風景 人 狗
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:nikon canon
接唔接受二手:無所謂
其他要求:想影星同極光
單反新手上路影景嘅話 筆直7k
係咪80d + 10-18 最好選擇?
canon m50 +1545kit
原廠22F2影風景會幾窄
人景就唔錯
或者7artisan 12mm f2.8手動鏡

睇下其他師兄有冇單反鏡ultrawide介紹
睇你單反係咪必須
80D ok嘅
會拍片揀77D

無反都得我推ef-m 11-22
機就m200/m50/m6ii(evf-dc2)
睇budget睇要求上
如果nikon機會推薦邊部?
nikon d5600 + DX 35mm 1.8
然後整支原廠10-20mm 或者 二手tokina 11-16/2.8 or 11-20/2.8

我個人覺得入門單反機nikon好過canon
7k幾夠你上二手FF了
唔介意用二手
一定係 6D+17-40
或者 D610+16-35VR
因為我真係比較中意Canon
聽聞佢影人像同埋出果D色好正
有無 only for Canon嘅推介
主要想輕少少可以去旅行/帶出街
但 rp又好似太雞肋
M6 II 好似又唔錯 點選擇好
新手唔識
22餅係邊款
筆直幾多:一萬到
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人同景
拍唔拍片:應該少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
如果有平啲就介紹平啲既,因為新手影相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞