新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:影人多再影景
拍唔拍片:唔點拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:no
其他要求:no
新手岩岩接觸攝影想upgrade下gear,想買鏡

筆直幾多:5k-6k
想要單反/無反/細機/其他:用緊nikon d5600 kit 鏡
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景,人像,星空
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony a7ii
接唔接受二手:接受
其他要求:
買支dx 35mm f1.8影下人像/特寫
加少少上canon eos rp +24105kit
Nikon D5600
Canon 77D
多謝師兄,我有時都會影下星星,有無咩鏡推薦?
https://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=892
呢支有f2.8恆定但唔算靚

原廠冇2.8 zoom
dx 10-24 f3.5-4.5G
第一次買相機 所以唔知咩牌子比較適合自己

筆直幾多:機身7K左右 鏡諗住慢慢買
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:均可
唔鍾意咩牌子:均可
影咩題材:人像 風景相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:都可以 不過想買全新多啲

麻煩曬各位
筆直幾多:二三千樓下
想要單反/無反/細機/其他:單反鏡
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:街景/人
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:Yes
其他要求:
新手第一買鏡 而家用緊90D 想學下影相
筆直幾多:6000以下
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:NO
唔鍾意咩牌子:NO
影咩題材:景 人
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:
sigma 30mm f1.4 dc hsm
定焦標準鏡,人像、練手、特寫

ef-s 24mm f2.8
隨身snapshot用
單反canon 80D

無反fujifilm x-t30
景多nikon D5600
人多canon 77D
Canon M6 mark II唔好咩師兄
m6ii冇evf要外置
我個人唔太中意呢個設計
而且講明唔拍片
即係100%時間要睇個mon影相
雖然個30mp幾吸引

我去dc fever買果陣條友都有sale我M6II
最終都係買咗Canon M50
嚟緊會去買adapter 同 55-250
定係買70-300好
新手買左a7iii kit set , 因工作需求需要upgrade鏡頭,請出招

筆直幾多:17000 內 , 共2個鏡頭
想要單反/無反/細機/其他:一個wide鏡,一個event 拍片用長焦
鍾意咩牌子:Sony , 需要原廠用盡a7iii性能
唔鍾意咩牌子:除非比得上原厰。
影咩題材:Event / wedding / vlog / interview
拍唔拍片:95%拍片,5%影相
身邊朋友多用咩牌子:n/a
接唔接受二手:不接受
咁如果無反呢
推x-t30+1855 fuji色/操作/26mp xtrans

a6100+1650 細部/自拍
x-e3+1855 fujifilm入門

budget由高至低
一步到位上1635/70200gm
限budget就1635z/70200g都冇得揀

開工用原廠啦 免得夜長尿多
tamron最近俾sony update降速
sigma又未出70200
唔買同系列啲相/片會唔同色
thanks
筆直幾多:20000-25000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無咩所謂
唔鍾意咩牌子:無咩所謂
影咩題材:運動
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:咩都有啲
接唔接受二手:只接受有保養二手
其他要求:高iso表現要勁,因為好多時候夜晚啲球場燈唔夠光
新手驚攪唔掂廣角鏡,師兄有無Sigma,Tokina 非廣角鏡頭推薦?筆直3000 thanks
夠budget情況下
Samyang 12mm+sigma 30mm
係咪好過18135
但新手直接用定焦係咪都冇咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞