新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
呢支apsc用
wide鏡16-35/4is算好抵玩
XT20/XE3就算水貨連支膠kit都好似唔可以 < $4000喎
Sigma 17-70mm 唔係全片幅㗎
用落6D會有外圍黑色圈(冇記錯好似直情插唔落)

揀原廠16-35mm f/4 IS 啦
筆直幾多:15000 內連鏡
想要單反/無反/細機/其他:單反 FF
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受,1年內
其他要求:長玩,幾年年內都唔會轉機
Sorry 唔太熟相機用語
見到好多台灣網咁叫
謝提點
可以講下點解M50不了?
介唔介意講多少少點解,謝謝

同期心水有 6d2
畫質一般 性能普通
原廠鏡頭選擇少 質素普遍較差
機身膠+樣衰
EOS M系統前途唔明朗 隨時唔會點再出新鏡
單反揀D750+ 24-120VR
加支龍仔 17-35mm 2.8-4
或者二手原廠 16-35mm VR

如果唔介意二手唔介意冇tilting screen/WiFi可以考慮D810

唔好揀6D2 Dynamic Range仲差過6D1
最弊Canon出晒大三元、個quality都唔差過佢呢
Nikon仲想拖幾耐先出晒大三元呀
Body方面部R5爆到咁,我又唔知Nikon可以點answer
我都鍾意Nikon,但佢呢一年真係唔知想點
新手入坑 黎緊想人生第一部機
想買fujifilm xt30
得閒約fd出街影下相 or 旅行用
想問各位巴打係咪去啲大鋪買好會啲
eg 豐澤 百老匯

唔該哂
ching點睇部eos r
之前玩開Nikon單反玩左6, 7年
主要影旅行相或者風景相
想轉A7 III
想問下各位巴打建議買咩鏡
同埋通常都係四寶買?有冇邊間抵d 或者信用卡抵d?

唔該哂
筆直幾多:1000-1500
想要單反/無反/細機/其他:Eos m 鏡頭
鍾意咩牌子:na
唔鍾意咩牌子:na
影咩題材:想補充現有鏡頭影唔到shot
拍唔拍片:na
身邊朋友多用咩牌子:na
接唔接受二手:要二手
其他要求:現有efm 11 22, 32.4, 預算唔係好多,但想體驗更加唔同既相,應該買咩鏡好。PS 有ef adapter
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:唔要NIKON 其他OK
唔鍾意咩牌子:同上
影咩題材:影女朋友 風景
拍唔拍片:MAYBE
身邊朋友多用咩牌子:有FD嚟緊會換SONY
接唔接受二手:NO
其他要求:
想問ching們點睇eos rp
除咗電細同連拍之外
畫質 對焦之類點睇??
就係一部冇ibis嘅canon a7ii
新手fullframe起步用入門機

上代價錢
上代功能
上代對焦 追焦
canon色
反mon
無反0走焦
食rf mount唔怕被遺棄

初學夠用
有要求就唔好試
fujifilm x-e3 冇反mon
canon m6ii 冇evf
sony a6100 冇平zoom lens
efm55200細支
望遠端稍軟

efs55250大支
多50mm

長焦可以影啲壓縮感好強嘅構圖
https://www.instagram.com/p/B73NblKprLb/?igshid=1d2n5mgpu873g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞