新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
要直出買Fujifilm啦
Sony直出你不如用返canon算
尤其係a6000依啲上幾代既sony機
XT30支18-55有防震架
EM10一代防震都唔好得去邊
但係XT30高ISO肯定屌打EM10
所以放心去馬啦

sony支Kit 鏡就麻麻地
Fujinon 18-55完勝
買a6400就要買埋支好啲既鏡

其實要拍片買a6100都冇問題
明白有咩限制就得
睇你個人接唔接受到支24105L咁撚大支啦
單反定係無反啊?

單反:
唔介意重量 = Sigma 50mm 1.4 Art
想要輕便啲 = 原廠50mm 1.8G/1.4G

無反:
都冇得你揀啦
但本身支24105 F4係紅圈鏡
準備出個支唔係
係咪應該新個鏡會平D?

BTW 多謝巴打答
a7riii 加支龍仔28-75 都得

不過如果唔洗咁高解像
我會投z6一票 因為直出相nikon好啲
同埋部機好渣手好多
D750跟支24-85/24-120+50/1.8玩住先
肯定會平啲 但係一定唔會好似單反鏡咁白菜價
你預都要兩千左右
支24-105畫質係幾好既
新Kit鏡差幾多就唔清楚啦

不過依家你RP連24-105L Kit買同埋分開機身鏡頭買價錢都差唔多
如果趕住用既可以買住機身連EF adapter插50mm/35mm定焦玩住先
反正之後再買24-105L都唔會太大分別
到時新Kit都會有大量百盒拆鏡攞出黎賣
到時再揀都未遲

如果唔趕 睇定啲等支新kit第一水評測出左再買
多謝幾位巴打
上面有巴打叫我買A7R4 咁佢同A7R3性能是唔是差好多
同埋鏡嘅話 有無定焦鏡for 影人
2手野又係邊度賣比較好?同埋我6d 堆野賣到幾錢
A7r4 phase detection focus point 同cover都多過A7r3
r4 6000萬像素多過r3 4000萬像素
r4拍片有real time eye focus

三樣俾多$6-7000你諗下有冇需要,俾我買多支鏡重好
而且你部電腦要夠勁先食到6000萬像素raw,唔係慢到嘔
a6000 覺得如何?
a6000 覺得如何
a6000 買咗?想知覺得如何
買咗xt30啊
上網睇人介紹啲人話如果淨影相就xt30
佢有啲filter 可以幫你影到啲植物好鮮色,好有生命力咁
而拍片就揀6400咁
不過聽人講Sony d 色差,如果會執相,我見人地用a6000系列+sigma 鏡都影到好靚(夜空星星)
時不時都係到諗緊到底有冇買錯機,因為人地果啲真係影得好靚
不過應該都係我未夠手勢先影得唔好啫
利申:用後感+上網聽人講
我買咗8100樓下
其實我都唔介意二手野
不過自己新手唔識驗驚俾人呃
如果係你朋友應該唔太擔心掛
記得多啲拎部機出街影,我咩都影一餐
不過都仲係影得好屎
我搵日落去SONY 鋪頭試下先
因為見大家講SONY直出無CANON咁好睇

BTW我部電腦應該夠力推D相
想買55-250偏振鏡 有無好介紹
定叫偏光鏡 Google話叫偏振鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞