新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
依家有無機可以同 canon m 50 比新手唔識
Canon apsc入面M6 mark 2 無敵
Sony a9 i
Sony a9 ii
我想問吓邊個性價比高啲呀?
講性價比就a9
主要性能一樣

除左eye af
dual uhs-ii
voice memo
network upgrade
都係業餘冇乜用
同埋個grip位舒服啲
個價就差左成皮
多謝巴打嘅講解
我想再問
如果要買鏡嘅話,
買邊款可以一勞永逸(for a9/a9ii)
筆直幾多:<4k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm (追post見直出都推Fuji,同埋送俾女朋友,Fuji啲外型都靚啲)
唔鍾意咩牌子:NA
影咩題材:風景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:不了
其他要求:

打算送俾女朋友試吓揸相機影相,但budget唔敢太多。原本睇啱X-T100 kit,見佢2018年機,又夠平,$3400都埋到單。但我見巴打們通常推X-T20 kit,不過即刻貴2k,都想請教下X-T100有咩缺點。除左Fuji仲有冇好介紹?EOS M50?
x-t100唔係xtrans cmos
啲掣亦比fujifilm慣常少
操作冇咁直覺
對焦/反應亦唔算快
不過平得黎有齊evf自拍mon內閃
又食xf mount應該得佢一部
不過佢後繼機x-t200啱啱公佈左
睇你會唔會覺得蟹

x-t20有返xtrans cmos
操作啲掣多啲直接啲
定位高過x-t100
先貴幾舊水 有心玩唔好慳
女用係個反mon冇自拍啫

x-e3係x-t20清減版
冇反mon冇閃燈
細部啲 肯定有貨
但hardcore啲唔係個個啱

留意返kit lens有分
xc15-45, xc16-50, xf18-55
你話貴兩k係因為跟1855
支鏡有f2.8-4 幾抵玩
另外兩支都得f3.5-5.6
如果要慳就xc15-45啦
至少wide啲慳支自拍鏡

canon m50
機平鏡平 將貨就價
用得冇問題 canon色影人都唔錯
而且都有自拍mon
冇。

睇你想影咩
新手想買Sony A7 III
影風景多
應該買Kit set定係買body再配另一枝鏡

如果買鏡嘅話買邊枝會好啲呢
兩皮買個body但玩一支鏡咁趣致?
24-70 2.8 GM囉
女友鍾意邊部先? 女仔揀相機角度唔同

XT100反應慢同埋唔係xtran sensor,有人話玩fuji就係因為xtran
同埋xt20貴係因為通常跟支靚d鏡頭18-55,XT100就跟膠鏡16-50/15-45

如果佢鍾意fuji個樣就買fuji囉,呢個價位ok既又可以扮文青
夠budget就入sony 24-105 f4
想大光圈就tamron 28-75 2.8
買body
然後再入支tamron 17-28或者1635z
再加支50/1.8 夠你玩好耐
筆直幾多:under9000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Any
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:風景、人像、動態
身邊朋友多用咩牌子:~
接唔接受二手:No
其他要求:

想買一部無反方便出街/去旅行影相 想問下有咩推介
多數都係出去影下街景同人像 有時會影下動態
同埋都想入手天捱鏡 方便有時追星用(一年未必追一次)
都想知有冇咩鏡好用 感謝
600 F4 GM 最型係呢枝
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon or other
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:影人同景
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他要求:

睇中咗canon 77d 連18-135 想問下依家買好唔好?同埋有冇其他類似單反推介下 希望係多副廠鏡可以換
77D +18135
幾平衡 冇問題 ef鏡又多副廠
原廠鏡又唔貴

無反eos m6ii
可以玩埋sigma f1.4三姉妹
原底ef鏡又玩到
插原生efm仲細細部方便出入
係冇viewfinder同舊電細
Sony a6400 18-135mm
富士機買皮帶有無邊間鋪推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞