新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
筆直幾多:5000左右?
想要單反/無反/細機/其他:都可
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景,人,artworks
拍唔拍片:拍畫畫嘅過程
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
影到清晰,冇乜色差既相,因為想影立體/手繪嘅作品
新手喺網上睇左好多資料,但資料太多我都唔知邊一部係好,目前見到x-t100/200, x-t20/30,D3500

仲有大家通常會係邊一度買相機?

希望有心人解答 感謝
80d同90d有咩分別?
筆直幾多:5000內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon/Panasonic
唔鍾意咩牌子:sony/Fuji
影咩題材:風景/人像
接唔接受二手:盡量唔好
其他要求:想要粉色
唔該曬各位
粉紅色宜家冇乜機出

Panasonic GF10有出
但唔知香港有冇代理粉紅色 可以問下
但部機1600萬像唔太推

白色的話Canon m200
呢個2400萬像
再買支22mm定焦水貨千一蚊左右
好夠用

唔介意fujifilm的話
有部xa7個mon幾大
機身隻湖水綠個人幾中意
90D新出 勁好多
個sensor等同eos m6ii
有33mp, nocrop 4k, digic8
最新dual pixel對焦

機身設計就同80D一樣
轉盤 肩屏 1/8000快門
之類高階機設計都有

詳細呢就https://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-90D-vs-Canon-EOS-80D
xt-30機想問下點解得fine同normal
搵極都搵唔 raw
畫畫多過半個鐘
Sony A6100

唔驚錄影時限
Nikon D5600
Fujifilm XT200

偏色問題由鏡頭, sensor, wb, 轉jpg, 用咩mon, 用咩software開, 現場用咩燈睇都會影響,唔夠膽答你冇問題,但唔買舊sony機應該冇咩野。

大路啲就伯佬/凶宅/肥花
再黎就星際,再唔係price搵間去
唔該曬巴打的意見~~
另外想問多個可能少少傻仔的問題:
M6 II 同X-T30 其中一個分別係有無evf,我揾過下evf有咩用同有咩好處/唔好處,不過睇黎睇去都唔係好明點解對住個mon同望evf影點解會有分別... 對我黎講都好似係大細mon的分別咁...

利申:係咪因為我仲停留喺望DC仔個mon影相的perception度?

唔該曬~
90d淨機身好貴
新手可唔可以買左200d mark ii試單反買鏡先
之後再上90d?
想問影長曝光車軌係咪要減光鏡?
iso較到最低都太光
唔考慮顏色既話
有諗過Olympus E-M10 + m.zd 14-42mm EZ

睇完推薦 諗緊買
Panasonic GF10 / fujifilm xa7/ canon M1/200
你咩時間影,較咗幾多秒?
定其實你去果度太少車?
會唔會因為張咭太慢?
較到咁 㩒住影相大概13秒放
就咁夜晚喺屋企放喺窗口影落街咋
收光圈
5.6>8>11>16
3級

2>4>8>15
咁原來曝2秒嘅相就可以曝15秒
EVF好處係日頭猛太陽睇唔到mon嗰陣好有用
而且用EVF個姿勢多咗個支撐點部相機會穩啲
加上用EVF構圖會令你專注啲咁

M6ii好似都可以加外置EVF
要睇測光錶做參考
另外你F5.6光圈仍然太大
夜晚要影車軌通常起碼要F11以上
仲有你ISO唔好較Auto
不如你set做S mode,快門做10/15秒,跟住個iso set死佢100,個光圈由個相機自動assign。唔滿意先再用M mode微調。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞