新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Sor,睇漏左你要拍片
咁唔好買m50,拍片半殘

拍片就M6 II啦,用住支kit鏡15-45mm玩下先,$6k幾有交易

RP唯一吸引係水貨$6k尾有FF,但RF鏡又勁撚大支,唔乎合你輕便既要求

話canon人像色正係因為亞洲人黃皮膚,所以就好追求白裡透紅既感覺
你search下youtube睇下你自己鍾意咩色囉
https://youtu.be/HW0ImDsHsoU
如果m6ii咁有無天涯鏡or萬用鏡
因為我諗過如果買rp就會買兩個R鏡
一個24105一個35就算
有支EF-M 18-150mm
不過質素就唔知喇未玩過

RF 24105成77mm勁撚大支喎
我建議你去睇實物好d
筆直幾多:20-30k-40k
想要單反/無反/細機/其他:本身有部CANON 6D 想搵部無反?同埋想問鏡頭
本身得24-105mm kit 鏡 同 EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM 兩枝鏡
鍾意咩牌子:CANON /Sony
影咩題材:影開大風景多 但最近想拍街景同周街影人像 覺得6D有點重 同埋D鏡唔合適
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:不
其他要求:所以主要問題係照用6D 拎D錢去買鏡 定 買部無反輕D方便D 最近被分手 想用下錢

如果買鏡 應該買咩鏡好?麻煩晒大家
Canon講到明嚟緊都唔會再係EFM鏡發展
M6ii kid lens 好唔好用
講到明唔出M有冇source? 2019先出左兩部新機,就算佢唔再出M,以你$6-8k budget,一定要canon,RP你又覺得太雞肋,4K要crop,想要輕便,都係得返M揀,唔通你買返ef-s嗎?
賣哂佢轉Sony,街拍影人低光eye tracking強

如果想夜拍高ISO好d就A73 $11k
影大風景聞相就高像素A7R3 $15k

鏡頭性價比高就
龍仔17-28 2.8 $7k
Sigma 24-70 2.8 $9k
Sony 70-200 f4 $8k

去盡d就
Sony 16-35 2.8 $13k
Sigma 24-70 2.8 $9k
Sony 70-200 f2.8 $16k

自由組合
佢話嚟緊鏡頭方面會專注係RF
咁如果RP, a6600, a73 應該點選擇
想輕但我又不甘電量少
想問如果用RP覺得24-105唔夠wide
應唔應該買adapter再配EFS 10-18 嚟用?
主要影大景
筆直幾多:<=20k
想要單反/無反/細機/其他:無反+鏡
鍾意咩牌子:Nikon/Sony
影咩題材:風景,街拍,人像
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:不
其他要求:主要睇緊Nikon z6 同 Sony a7iii, 有冇師兄可以俾D意見(同埋唔知月尾Sony出唔出a7iv?
想問50mm 鏡頭邊隻好 筆直<5k Nikon 機
點評價z6支kit鏡?同埋可唔可以講多啲z6同a7iii嘅比較,見好多人玩無反都係講a7iii,但係見z6色水比較靚,同個mon同evf比較靚,想知兩部有咩取捨
筆直幾多:最好10k內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無乜特別偏好,本身用緊Olympus
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行,風景居多
身邊朋友多用咩牌子:Fuji
接唔接受二手:不接受
其他要求:其實本身用咗em10差唔多五年都幾滿意,但係成日覺得影風景用m43好似影唔曬咁,所以諗緊轉返去aspc。望咗a6400同xt30好耐,prefer xt30(+18-55鏡)多啲 但又見佢無防手震又有啲卻步(因為有時屋企人都會揸機),所以諗返轉頭好無去得m43懷抱 因為都係去旅行先用,所以想輕同埋最好一支鏡搞掂曬,thanks!
m43有咩鏡喺手先
都係堆kit鏡……想買7-14 / 9-18但係價錢唔平所無入手
以前買落Canon 600D但係宜家覺得色水唔靚,顔色比較偏淡低飽和,宜家想換Sony a6000 二手,貪夠平,無反體積細啲,而且睇相直出飽和度對比度都好過600D唔少,主要直出jpeg拍下風景,想聼下意見
見到dc有新聞話就嚟出 Canon RF 24-105mm F3.5-5.6 IS 入門鏡
呢期準備入手RP 係唔係應該等埋呢支鏡先買
定係直接用返本身支24105 F4 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞