新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係恆定光圈好啲
不過18135始終細支啲
18105個電子變焦唔係個個鍾意
兩支完全唔同既鏡黎既wor
你肯定自己要啲乜?
影星其實冇話f4就影唔到
尤其係星流跡咁根本唔需要大光圈
就算影銀河你推ISO都可以
我第一次影銀河都係用kit鏡影
除咗多noise少少效果都可以

同埋講真嗰句 係香港有幾可機會影星
平時用12mm定焦下下要手動對焦
而且構圖好考驗你走位
好似影自然景咁冇得你走位你就會嫌冇得zoom個畫面太雜亂
如果剩係要一支一定係10-24mm方便
想問下富士機xt-30嘅話比較推薦用原廠定副廠電
筆直幾多:10k樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反>單反,太重驚唔想拎
鍾意咩牌子:Sony>canon
唔鍾意咩牌子:冇乜
影咩題材:景,人,過幾年想去澳洲,同非洲
拍唔拍片:冇乜
身邊朋友多用咩牌子: 乜都有少少
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:新到冇得再新手,想入部無反,
唔想短期內又要upgrade 部機,就咁睇到部a6400 同a7ii arm budget,但full frame 機D鏡頭係咪幾甘下,
仲讀緊書應該未來唔會有太多$成日買鏡,
聽人講係咪入返枝kit lance 試吓自己鐘意D咩先

其實上面兩部都係就咁自己搵下資料,個人覺得a6400好似fit d (聽人講),but 好多人都focus 係拍片度?!?

a6600好似多啲人推,但over budget , 因為初哥有好多周邊要買

求各位師兄姐指教
Sony a6400 + 18-135 + sigma 30mm 1.4

或者

Fujifilm X-T30 + 18-55 + 35mm F2/1.4
a6400 +18135 kit
會畀到你一部細部 反應快
對焦能力強 後製寬容高
有齊自拍mon, viewfinder, flash嘅機
但sensor像素唔top, 直出顏色唔吸引

因為定焦可以提供更好光圈同sharpness
如果有喜好嘅焦距 會建議買定焦
而支kit lens就方便日常使用
或者同定焦出街, 影其他焦段

18-135 夠高倍, 見到都影到
16-50 細支方便攜帶, 唔sharp
18-105 大支啲啲, 恆定F4光圈

同價位有fujifilm xt30同canon m6ii
xt30 掣齊又有菲林模擬
m6ii 3300萬像, 反應又比上代快左
所以通常a6400會講下拍片功能
因為影相黎計唔突出

a6600有防震方便搭舊鏡拍片
一般買返有OIS嘅鏡搭a6400都好夠

a7ii有啲舊, 如果唔係追影人散景
呢個價位唔使急住上fullframe
唔該晒幾位既解答我消化下先
筆直幾多:4k以內
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Nikon Canon
唔鍾意咩牌子:Fujifilm
影咩題材:星空 風景 夜景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:可以 都係新手試玩下
其他要求:廣角鏡同快門線係必須 有得一個bundle買齊就最好

麻煩各位高手指點吓
nikon d3500+18-55 kit
二手tokina 11-16mm/2.8
筆直幾多:<4k
想要單反/無反/細機/其他:鏡 (for xt30)
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:景+人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:有xt30 18-55kit, 想要多枝wide鏡,新手唔太識,請問有無啲咩鏡recommend
有興趣10-24
筆直幾多:<2500
想要單反/無反/細機/其他:sony a6000
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 日落
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:yes
其他要求:

想請教有咩鏡可以買
原廠10-24啦

手動鏡就都有啲揀
但一來自拍唔到 二來冇得zoom難構圖
新手量力而為
laowa 9mm f2.8 暫時最wide嘅非魚眼鏡
samyang 12mm f2 光圈
7artisans 12mm f2.8 平價
有咩鏡係手?
得支kit only
1650?
支野光圈收到F8
用16-35焦段影景叫做用得

如果定焦都係揀sigma.4三寶
影景多16.4啦
人景街咩都影30.4
人像56.4
f1.4大光圈散景絕對唔似手機影
而且呢幾支鏡影像仲好sharp

想試唔同焦段就55210
長焦難用啲
除左旅行補齊焦
日落大蛋黃都要長焦
筆直幾多:5000唔包鏡
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人加風景
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不了
其他要求:利申新手,唔知買咩鏡好
自己睇啱200d mark ii 同80d,但係唔知買咩款好
[Sorry,打打下變長文]
筆直幾多:$8000 [最好包埋鏡](可以up to 10k左右嘅,不過應該會比老婆"𠲖𠲖我哦"一排)
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:No preference actually (睇下文)
唔鍾意咩牌子:No preference
影咩題材:老婆/景
拍唔拍片:不拍
身邊朋友多用咩牌子:無乜朋友(影相)
接唔接受二手:不了
其他要求:
- 最好能方便自拍
- 暫時未有時間/興趣投資好多,睇完好多文章,好似買kit鏡+1支天涯鏡就夠用 (i.e.一機兩鏡)

爬左三四日文章(包括呢個post),暫時考慮緊
(a) Canon M6 Mark II --> kit 鏡+ EF-M 55200
(b) Fuji X-T30 --> kit 鏡+ 原廠55200/Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC(Model B018) [無乜爬副廠鏡相容問題,同埋其實out左少少bug]

我盡量比多啲背景咁多位ching考慮埋,希望幫到大家睇買邊部機+鏡:
- 本身少影相,最多係兩個人出去行山/出街打卡時會影,一直以黎都係用iPhone(細個曾經用過Canon DC仔咁大把)
- 黎緊想買係因為plan年尾去歐洲旅行,我唔想浪費左啲景
- 工作好忙,無時間執相
- 較著重相的素質,而重量/帶唔帶多支鏡唔大concern
- 上黎請教大家主要係因為掙扎緊option(a)7-8k已經有一機兩鏡同闊的focal length鏡用,但唔知係咪其實無用武之地

想問多少少:
(1) 其實我係咪唔使買多支變焦up to 200mm都已經好夠用?我會想買係因為上網睇有啲地方用200會影到多啲建築的唔同部分的細節。
(2) 承上題,想知150mm同200mm分別有幾大,我見有啲鏡去到150,唔知差幾遠
(3) 我見有post話fuji 啲色好過Canon(唔執相),其實唔明兩個牌子啲色有咩分別?定係分影人/影景啲色會好睇啲咁解?
(4) Canon鏡係平好多,所以價錢上option (a) 係化算啲,萬一第日想加原廠鏡都仲好抵玩。但如果我揀Fuji,第日想加鏡,係咪可以揀副廠都可以有一定數量的平鏡選擇?

先多謝咁多位ching幫手 好人一生平安
1)200mm喺apsc上面已經1.5x,等效300mm,canon apsc就1.6x等效320mm
夠唔夠用呢?打雀唔夠,打月光唔夠,但已經勁過人眼好多,如果係用肉眼構圖嘅一定影到。

2)根據dof simulator(target 1.7m高)
150mm 3米影大頭 16米全身照(fov=10.7)
200mm 4米影大頭 21米全身照(fov=8)

3)其實一張「相」係經由鏡頭到sensor到raw變jpg,都會影響隻色。好簡單咁講,canon相機嘅jpg處理手法對人像有優勢,而fujifilm對文藝風有優勢。影raw的話影響唔大

4)fujifilm唔玩原廠常見得兩個可能
1.用ef adapter
2.手動鏡
都唔太推薦

再講返推咩鏡,機身呢兩部啱
A)
ef-m 11-22mm ultrawide影教堂
ef-m 22mm f2 萬用snap(好平)
sigma 16/30/56 f1.4 頂級光圈/sharpness

B)
xf18-55 kit lens抵玩
xc15-45 自拍wide啲,畫質差
xc35 f2 影人 新出 遲下可能平啲
xf23 f2 傳統街拍焦距 易用

另外Tamron B018係單反鏡黎,唔好諗

雖然想推1天涯鏡+1定焦
但睇你budget應該都係長短kit咁買好啲
兩間廠都有支平嘅入門定焦
光圈大啲影人影室內都易啲
需要相機: 200Dii
認真+唔拍片: 80D
冇得輸: 90D

單反唔重要: m50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞