新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
平、抵玩
evf、反mon、hot shoe、篤篤mon
應有盡有
efm11-22/22/18140
都細細支又唔貴
各式ef mount新舊鏡都無痛轉接
要平要有要做到嘅選擇

缺點係粒電細啲預買多兩粒
拍片去電更快
4k有crop+對焦慢啲
要4k自拍其實osmo action/gopro會好啲
真心抵嘅 幾輕 但因為我接環+55-250 就都算輕
但拍片啲電真心倒水咁款==
影相一定靚過手機先
我都係旅行追星用:)
想買新鏡
筆直幾多:2-3k
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:街拍
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:想要支大光圈,又夠wide既鏡
xf mount機身?
如果唔需要f1.4
23 f2應該啱你要求
Xt-30
加少少上canon m50 +1545kit

或者用手機影
一樣練到構圖/面皮
填左表多啲資料會易答啲
上年年中到買左部Canon M6, 配埋ef-m 11-22mm, ef-m 55-200mm.

主要都係旅行拎黎影相, 99%時間都有用11-22mm支鏡, 但係覺得影人果時影唔到淺景深. 就試下換枝55-200mm去影, 為左對焦落人到, 較左Manual Focus, 但係覺得影左好多張都出現對焦唔準既問題... 試左好耐 自己先開始正常對焦到. 而且覺得枝鏡要行好遠好去影, 有D唔習慣.

依家考慮緊買多枝鏡去取代55-200mm帶去旅行
ef-m 22mm F2
ef-m 32mm F1.4
sigma 16mm F1.4 DC DN
sigma 30mm F1.4 DC DN

想問下應該點係 ef-m 22mm F2 同 ef-m 32mm F1.4 焦距之間選擇. 如果買枝餅鏡 22mm 會唔會同枝11-22好有重疊既感覺.

然後點係Canon鏡同Sigma之間選擇? Sigma除左平D, 仲有無其他野有大分別 ?

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=25575
樓上幾枝Sigma係咪唔洗再配轉駁環就用到 ? 同埋香港有無得賣, 好似唔係好搵到價錢既 (淨係搵到 E-Mount 版本價錢)

感謝
55-200正路唔洗用mf,係咪對焦距離太近?

如果你想淺景深咁30/32mm F1.4走唔甩,原廠同sigma價錢差唔多我就會揀返原廠
同意

efm 22f2主要係體積細 光圈又有f2
方便snap 唔係為散景

sigma f1.4三寶的確有出ef-m
youtube打「ef-m sigma f1.4」

30/32mm等效50mm左右
標準鏡區段 室內室外人像特寫snap都ok
散景比16突出而室內仲用到
個人亦建議新手揀標準鏡練習
會比較明白減法構圖原理
32vs30會建議原廠

16mm提供個散景少啲
影大頭先比較明顯
旅行用就方便室內/夜晚隨便snap

如果唔計室內會唔會太窄
上ef-efm adapter插50mm f1.8 stm
應該係最平最淺景深
而家先見到呢個po小弟新手想買部相機學野

筆直幾多:Maximum 8k
想要單反/無反/細機/其他:想買單反多啲係咪真係冇前途
鍾意咩牌子:fuji/canon/nikon
影咩題材:街景/幫女朋友影相
拍唔拍片:唔會 可能做proj交片會拍一次咁大罷
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:其實好鍾意fuji x-t30個正面外型 但今日去睇實物上手試好似好DC feel(可能小弟未睇慣) 於是已經諗定plan B係Canon 800D但上網做完功課唔肯定而家入門揀單反啱唔啱

先多謝巴打解答
筆直幾多:10k-20k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:fuji/canon/nikon
影咩題材:短片/訪問/vlog
拍唔拍片:主要拎黎拍片
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求:有得插咪收音,夠電com用
因為個size所以覺得DC feel? 玩落你就知咁先正

你以800D大部又pro d? 其實係又重又大舊,行山旅行玩死你
重要係2017年機行DIGIC 7,我上年買部M50已經DIGIC 8啦
單反我個人只會投資full frame,apsc單反本來價錢同輕便既優勢會慢慢俾無反取代

同一個budget冇理由唔買2019年既XT30,型咁多又可以扮文青
x-t30 Size我覺得ok啊係背後用個mon果下覺得好dc feel利申可能真係未用過相機會有咁嘅偏見
大佬呀,XT30有evf架,再者有LCD反mon先正呀可以低抄高抄
你用800D如果低抄高抄咪一撚樣要用LCD,到時你就會問自己點解唔買XT30
單反建議77D
無反建議xt30

兩部我揀xt30
力壓sony同級cmos嘅iso/動態表現
光圈/快門/iso/af-mf全獨立掣操控

但連埋鏡頭計canon係平好多嘅系統
睇你想畀幾錢落相機

再諗唔到就問你條女
至少唔會gigigutgut啲膚色先
apsc:
fujifilm xh-1
canon 90D
私心推sony a6600+18105

fullframe:
canon eos r (4k有crop)
nikon D780

睇左呢幾部先
我諗鏡頭果邊我暫時應該未識咁多 所以可能買一個kit lens 18-55就玩住先反而想問問要我問女朋友介唔介膚色果到姐係點
有時女性(特別經常自拍嗰啲)會對自己嘅膚色影出黎紅左白左灰左黑左對比大左etc..有迷之執著,同佢講可以慢慢執都會話執唔返,見你寫明影女,如果決定唔到買邊部,可以問下佢有冇意見
經驗話比我知應該都有
另外fujifilm支1855必買

另外舉個栗子(2020/1/8 prixx.com.hk)
fujifilm xf 50mm f2 $2930
canon ef 50mm f1.8 $798

呢個係我話嘅budget問題
當然啦ef mount都係得呢支咁平
但整體上都有平有貴揀
如果前提係用住kit lens唔亂追鏡呢係咪fujifilm好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞