新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
幫人問
筆直幾多:<8k
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:Fujifilm,Canon,Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:影人像 景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:不接受
其他要求:新手影相 可180度反mon自拍 主用於旅行影相,影夜景及北極光等

暫時睇過Fuji a7x
Canon M50,M6 II
Sony a6100, a6400
跪求推介
sigma 啱啱有rumors會出7支定焦
唔急可以等一等
呢個budget可以考慮埋xt3
不過傳緊2月尾出xt4
唔急可以等下

xt3同xt30差左成半年先出
xt40應該要啲時間

價錢就一路跌緊
如果啱心水就唔使等跌價
咁多人影極光

平嘅ultrawide
samyang 12f2
laowa 9mm 2.8
都係手動 而且都有出齊3個mount

如果你黑媽媽凍冰冰用手動唔屌鬼
就a6400+上面一支

自動就間間廠唔同

fujifilm 8-16/2.8 , 10-24/4
靚鏡 睇左價錢先
canon 11-22/4-5.6
價錢平 影像ok 光圈細左啲
sony 10-18/4
光圈唔大 價錢唔平 質素唔錯

睇啱支鏡同價錢就買同廠機身
fujifilm xt200公佈左幾日
可以睇埋
換機? 還是 換鏡?,換邊樣實際啲?(兩樣一齊換另計)

(本身用緊eos70d + 18-135mm kit)
有諗過換FF機,原因係畫質好啲,iso可以推高啲,但只可以用番EF鏡...

還是繼續用eos70d,情願將啲錢投資係鏡頭上?(本身都覺得eos70D幾好用)
會唔會講下平時影咩多
或者遇到啲咩情況覺得唔夠用
通常跟支18-55 f2.8-4
光圈畫質價錢都唔錯
筆直幾多:8-10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行用
拍唔拍片:小
接唔接受二手:接受到
新手第一新買相機,本身睇中左rx100 m7,但諗諗下都係入返部可以換鏡既多d野玩
諗緊 A6400 加 18135鏡玩住先 定係有其他選擇
唔該晒巴打 上網睇左話sony直出jpg d色好一搬 但係我懶撚加唔多識執
依加都1516緊
本身對sony有個信仰 dap 耳機 電視 都係sony
相機如果唔只要sony 我見z50 同t30都好似ok
筆直幾多:1-1.5k
想要單反/無反/細機/其他:Full frame
鍾意咩牌子:都可以啊 暫時用慣sony cannon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:街景 人
拍唔拍片:拍!
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:/
$10-15k下嘛?
到A6400呢一代顏色同wb都好好多
t30 你講緊fuji xt30?
直出我推xt30多d

你搵下a6400同xt30既相對比下
睇下鍾意邊種色水

z50鏡群應該冇fuji sony咁齊
冇咩人放2手A7III
諗諗下爆自己荷包 上到15k A7III加支鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞