新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你去揸下啦
冇機完美架
最緊要你買完滿心期待去影相嘛
唔該晒兩位巴打我會去睇下㗎啦
多謝意見, 枝55-200mm少用, 要抽人拎出街練習下..

睇黎都係買枝ef-m 32mm 好D
多謝意見, 應該都係會買 ef-m 32mm果枝
利申超級新手,想買90d
其實而家買單反係咪真係傻咗啲
見好多人都話單反冇未來 仲要90d唔係ff
好多人都話揀90d不如揀m6 mark2 平啲輕啲 啲spec又基本上一樣 但我覺得ovf對我嚟講係情意結

完全唔介意佢比無反重 其實已經比80d再偷輕咗
但都驚第日後悔 求屌醒
個問題只係你答唔出ovf有咩好過evf啫,你答得出就係「選擇左ovf」,唔係「情意結」呢啲後悔野,打「evf vs ovf」落google睇,搵完都說服唔到自己就算9數啦。

揀機方面同樣單反77D/80D平一半、全幅6Dii都係一樣價錢,點解唔揀?ef-s最新支鏡2014年出,rf上年出左十支鏡,呢啲都要知道。m6ii冇evf我個人唔推。

宜家買單反系統,機平、鏡平方便學野,中意單反就買,問題係你逆市扔一皮入坑學野,唔知為咩。
點解超級新手會對ovf有情意結既? 影開film?

個人黎講ovf除左唔會連拍時black out,低光好睇d,解像度高d之外 (因為用肉眼),用起上黎同evf冇咩大分別

另外canon係eos m系都幾進取,efs將來未知
到時你一手efs鏡咁點算呢?
新手影左冇耐相,但因工作機會開始接觸拍片,仲非常中意拍片,連搵食都需要拍片,所以想出拍片機,可以係工作用, 手頭上因為太窮得Canon 200d , 24-105 , 35mm,tamron 70-300mm , 想upgrade,但我好唔想用sony...

——————————

筆直幾多:15000

想要單反/無反/細機/其他:單反 , 無反都可以既, 但唔想捨棄本身d鏡

鍾意咩牌子:Canon

唔鍾意咩牌子:Sony , 但如果真係必須a7iii咁冇辦法,但我真係好唔中意....

影咩題材:相就風景, 女朋友, product,商業人像event

拍唔拍片:拍, 狂拍, 最好有60fps 甚至100fps , 4k可有可無

身邊朋友多用咩牌子:Sony , 全世界叫我放棄canon

接唔接受二手:接受! 本身想要5d3定4 , 同有考慮1dx2

其他要求:想要有headphone插位,iso如果可以穩定3200-6400就最好, 份人粗魯如果機身實淨d會好d

——————————
你手上三支鏡有冇防震?
因為canon冇機身防震
上gimbal啲微震會見到
同埋4k有1.7x crop你唔使就最好

我諗eos R應該幫到你
新機dualpixel多啲拍片對焦好啲

https://youtu.be/ga6LgYtcQmM

如果最後決定同朋友玩sony
建議a7iii,始終iso表現會好啲
apsc就a6600+18105G
整體930g左右上gimbal/cage會細好多
fujifilm x-t30 +1855kit
直出靚色, 直觀操作, 外觀靚體積小
Thank you 巴打

我24-105有is , tamron 70-300都有 , 但我係咪要加轉接環? 應該買邊個先最無損咁用得返d鏡?
如果我預拍片,係咪幾多粒電都唔夠用,我上網睇好似話30分鐘就收皮。
拍片係咪都定要用dr-e12長插尿袋?
細部,配sigma f1.4抵玩
對焦追焦快,s-log/hlg格式
除左個menu亂啲,冇咩缺點
用m6 ii,同你有既鏡差唔多
反而想入sigma 16同30
原廠canon有款可以插nd拍片唔錯
會貴,睇你有冇需要

其他冇留意
review都係80分鐘左右,多幾粒電可以自己乘上去,其實宜家相機可以usb charge,唔係開工或者好似另外位巴打追星,袋夠三四粒,再食飯飲野尿袋叉下,應該夠用。

30分鐘呢,係因為多過30就當錄影機計,會畀eu收稅,咁應對上就係喺環節之間,30分鐘前,停一下再開始錄
但M50好似唔支援USB充電WOR
m50用家表示係唔可以用usb charge既
你地啱 要買副廠叉兜
唔算新手 不過有選擇困難

用緊Sony a7r3 主要影風景建築同旅行用 比較少影人
想入支長焦
睇中左兩支 70200gm同100400gm
100400個焦距好吸引但係光圈冇咁大
70200 有2.8 不過覺得200唔夠用

想問下呢2支如果只可以入1支 應該揀邊支好
100400gm
可以上1.4x做埋200600
70200個位留畀85/135gm
旅行會唔會換鏡?
聽日要去買55-250
我用緊Canon m50
要買專用接環
請問要買邊隻 同埋點同人講?
唔該巴打先
會呀 夜晚會換番定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞