新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
筆直幾多:5000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:正常操作到冇暗病可以接受
其他要求:
用緊Xt2+35.4,亦都只有e一支鏡,手痕想買支for影景既鏡既鏡,真點絲打用,重量唔好太重

謝謝解答
polarizer? 減反光?
長鏡效果唔出,冇用
你想做咩效果?

平filter用hoya/kenko
筆直幾多:以下三部都啱budget
想要單反/無反/細機/其他:fujifilm xf10, x100f, Ricoh GR3
影咩題材:旅行、影吓日常嘢
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:接受
其他要求:十年無買過相機,對上一部係canon G12。最近見朋友部xpro3有菲林mode又有得wifi連電話過相好方便。最多都係用電話執一執相。
唔該大家
fujifilm買standard zoom
就梗係xf18-55mm f2.8-4 kit lens

另外支xc15-45 wide啲輕啲平啲
但光圈、畫質都差啲

xf16-80
各方面都好平均,係有啲貴

xf18-135
大支、貴、唔清
如果話要單手snap呢
gr3有ibis冇得輸
x100f賣點係hybrid viewfinder
xf10平玩fujifilm,唔係x-trans

reminder:xpro3同代係x100v(啱啱新出)
x100f已經上代

同價位xt30+1855
或者a6100/m6ii/z50
各個牌子apsc入門都夠budget

1" sensor細機g5x2/rx100va
都有有得揀
我影人像 要唔要加呢啲鏡?
XF 10-24mm/4
配埋你支35.4完美配搭

18-55都好 但係影景我會揀ultrawide
三部機都係定焦機冇得zoom冇得換鏡既wor
同埋三部機視覺都係同電話差唔多
如果你係想要啲手機影唔到既相唔建議你揀你嗰三部

不過如果係要三揀一
我會揀X100F
有viewfinder個體驗實在差太遠
同埋35mm好用過28mm

另外嗰兩部真係要好into隨手隨拍snap先會欣賞到
你知唔知咩係偏振鏡(CPL)?

ok認真答:你唔好買filter去買支50mm 1.8 STM啦
筆直幾多:5k內
想要單反/無反/細機/其他:無定
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景為主(戶外/建築物)
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:canon/sony
接唔接受二手:no
其他要求:完全0經驗新手用
唔知 我岩岩學
但我買咗55-250
cpl用黎減少側面反光
例如玻璃反光、水面反光
人像冇特別唔會用
唔小心減左眼神光會死魚眼

ef50stm插m50變80mm等效
影囡幾好,係遠少少,食飯用唔到
食飯行街用efm22f2啦
我而家有部
x100f
Pen-f + 7-14mm f4 + 20mm f1.7
想補完長焦
應該買12-100 定係 35-100
定係買多部rx100m6
eos m50+1545kit

efm1122影景
22f2 snap
佢用得55-250應該係用緊單反...

影人就買50mm 1.8 STM
影野食就EF-S 24mm 2.8 STM

如果你真係用緊EOS M先好買22mm
35-100/2.8啦
或者索性45-150/2.8

你有20mm又有X100F冇必要買支天涯
12-100去旅行用就好
X-T20+18-55玩住先
原來新出嗰支RF 24-105mm 係F4-7.1光圈
咁你都係買翻24-105L啦
105mm F7.1玩條毛咩cls 牙膏廠
NoNoNo 如果佢得5k Budget
又唔拍片用唔著連拍又唔打算上FF
冇必要買a6100
X-T20配支18-55一定屌打sony支餅鏡kit

有新買新... 你budget無限先咁講姐
筆直幾多:5000左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:影細路仔(2歲)
拍唔拍片:拍,都係拍細路
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔想
其他要求:
想影阿仔,但唔知咩相機好,攝影白痴一名
想購買人生第一部相機
唔知呢個預算夠唔夠(唔敢買太貴 )
係咪要對焦快thanks
Fujifilm X-T20 配 18-55mm

或者a6100(因為影細路要對焦快)加支sigma 30mm F1.4
不過會少少out budget

唔介意單反都可以 因為你依個budget單反抵玩啲
可以考慮Nikon D3500 18-55 加支DX 35mm 1.8
謝謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞