新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
俾得到8k就直接XT30
XE3除非真係冇咩要求,否則玩一兩年就會想upgrade
A73而家12k有找,根據以往A74應該$17k左右
重要未確定幾時出

鏡頭亦可以揀副廠,tarmon CP值高
自己鍾意XT30就XT30
機身防震都係偷多兩三級快門(因人而異)
除非你經常影低光又唔落得腳架啦

A6600強項係拍片,實時eye af,大電
以你用途應該唔係好需要
巴打點睇canon rp?
原來已經三年
唔熟canon,要問其他巴打
under $5000 A6100冇問題
慳錢a6300二手
個cmos同a6400一樣
係對焦點少啲功能舊啲
A7ii連2870二手都唔錯
**以上都係舊sony色**

新就a6100
5k出頭連1650kit lens
fujifilm xe3/xt200
canon m50都喺呢個價位
睇過網上資料規格同a72差唔多,優勢似乎得個輕字以及高ISO有優勢。但相近價位XT3似乎吸引好多 (雖然後者係APSC,但規格齊全好多),況且街價A73價錢唔算差好遠
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:FF 單反 天涯鏡
鍾意咩牌子:canon/副廠
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:乜都拍
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:sony canon
接唔接受二手:呢個價應該得二手
其他要求:輕重 二手 副廠 無所謂
想要啲定焦快 IS 鏡
3k連鏡仲要一黎就要FF真係幫唔到你

真係格硬搵只可玩舊到冇得再舊既二手5Dmark1
但係新手肯定唔識駕馭 而且又重又大舊

得3k budget就玩翻入門機先啦啦
Nikon D3500 或者 Sony a6000
我自己用緊5D2 淨係想要鏡
咁你想要天涯定係定焦??
上面話要天涯下面又話定焦又要快咁
Sorry 要天涯
FF單反天涯鏡冇太多選擇 質素普遍都唔太好
尤其你得咁少budget
你原本用咩鏡?
嫌唔夠tele定係點?
35mm 50mm
就係冇啲長鏡
如果係要長鏡 可考慮Tamron 支 70-210 行貨4k內
或者搵支二手小小白IS都係4k左右

如果只係想搵支萬用鏡 建議都係搵翻24-105一類鏡頭
質素一定好過天涯好多
除非你肯洗萬幾蚊買支又重又大支28-300L
感謝師兄
筆直幾多:少過$10k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:sony, canon, fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 人
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:新手入門 想問下如果想買a6400或者Xt30配咩鏡比較岩新手用?
fujifilm xt30+1855 f2.8-4
sony a6400+18135天涯/1650輕便,平
canon m6ii+18150天涯/1545輕便,平
(canon evf-dc2)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞