新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
手動鏡啱唔啱

老蛙15/2.8 (中國造)
但係就有少少over budget (5.6k)

irix 15/2.4 (泡菜國造)
聽人講話唔錯 呢支我都考慮緊
平版膠身(3.4k) 貴版金屬身(4.7k)

兩支都會wide過你支116少少
- 但變形控制嘅話就老蛙好啲
如果你後製就唔使點理
- irix就有電子接點 老蛙冇
- irix 單反mount(500D可用番)
老蛙無反mount
20K買A7R3連鏡有啲吃力
尤其你要ultrawide又要大光圈影星肯定要留budget買鏡

唔建議你用Tokina頂著先 因為邊緣畫質差會浪費咗部7R3咁好畫質
到咗過幾年後你有錢換鏡部R3又會嫌過時

建議你投資落鏡頭 因為鏡頭唔會跌好多價 但係機身會
比我揀就會索性買支1635GM或者FE1635z
然後再收部二手A7R2玩住先(依家好抵玩而且畫質唔會差R3幾多)
之後直接等A7R4跌價再換機 因為R4個升級明顯好多

至於Tokina 11-16你留返插落500D玩就好
MC11都可以唔洗買住
應該係1635GM或者Tamron 17-28/2.8
而家用緊M50 + 1545kit
想影下街景 夜景
想問下有冇咩鏡頭推薦
efm22f2 日夜景
efm11-22 日景
sigma 16mm 1.4
你唔好期望會跌太多
機身同鏡頭級數要平衡
洗咁多錢落機身但係用垃圾鏡係最差既決定
反而洗曬啲錢落鏡頭但係用住差啲既機身都還可以
成日唔記得sigma出左efm
見最新一集膠攝將m6 ii捧到天咁高,唔知頭唔知路分分鐘以為佢係apsc無反旗艦
如果佢下代加番個evf就好好多,而且m mount鏡始終唔多
2018 BCN無反銷售
https://www.bcnretail.com/market/detail/20190118_101830.html

KissM即係M50
冇理由唔知有evf好賣啲
應該係性能冇留手
所以型號又擠牙膏
新手想問下影景都可以用大光圈同定焦?
我以為係用嚟影人像多

因為上網睇文章見人地教夜景係f8-f11
如果日頭街景都啱用?
F11係為左sharp+星芒+避人
要落腳架長曝

F1.4係為左手持+捕捉行人
而且影人啲燈光散景就更加靚
唔單止係不智
直頭係本末倒置
好似攞單車胎黎裝上巴士度行
你話呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞