新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
謝謝解答
我google見到啲rumour話會係f3.5-5.6嘅
你都識講係rumour
F4.0-7.1越諗落就覺得好撚好笑
你同我講收下光圈會sharp啲?
收下收下已經F16
其實新手應該要恆定光圈定係用返普通鏡會好啲??
好人一生保平安
了解多咗 唔該曬
Nikon z50 推唔推薦 好似比較少介紹
睇餸食飯啦,
你好有錢兼好大隻,緊係大三元最好(1635 2470 70200既 2.8),無咁有錢,又想輕少少就小三元(上面三支f4 版本),再無咁有錢,就唯有用普通鏡(常見係apsc 既窮人三寶1855 55250 50.8)

我通常睇情況去用鏡,無話普通鏡就唔用
我有2470 2.8 同70200 2.8,但有時為左輕,就會帶支24-200/28-300 出去影相就算,有時為左散影,就會淨攞大光圈定焦出去影⋯⋯

有錢既,又恆定又大光圈鏡當然最好,但平平地既zoom 鏡都可以影到靚相
唔該巴打 準備入手黎做第一部相機
個大前提我都冇用開Raw Lr

簡單講係咪富士岩簡簡單單 影下靚相 港女港仔出街玩下
比較直接
Nikon就影相都靚 但要開著部電腦去執下 就更上一層樓
想換相機,現在是Sony A7ii

筆直幾多:<22k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行(景與人),喜歡影星和日落
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:OK
其他要求:諗緊A7R3定A73,A7R4好像有點overkill,但同時又FF Sony 會唔會好快出A74 (等幾個月)

用緊Canon 6D + EF 24-70mm f/4L IS USM kit
想買支廣角影景用
筆直$5000下
求推薦

唔介意用唔同牌子既鏡
新手

筆直<10K
Fujifilm X-T30 連18-55mm鏡頭套裝
Sony A6400 連18-135mm鏡頭

反MON好吸引
想自拍片 影景 影人
兩者差遠嗎?

SONY 做過功課好似6400最抵?
鏡就真係完全唔識 見到話SIGMA 鏡好?
應該揀邊支好

想揀應付到日常自拍 影景出街萬能少少既
搵支原廠16-35mm f/4L IS啦
二手應該5k左右可以
一定冇介紹錯
Sony a6400 + 18-135mm
然後再加支sigma 56mm F1.4
筆直幾多:<4000
想要單反/無反/細機/其他:微單反
鍾意咩牌子:fuji
影咩題材:日常用,影景影人
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:唔識買,最好新
其他要求:
考慮緊xt20/xe3
或者有冇其他好介紹?
Thanks
仲有canon m50都考慮中
不過幾中意fuji嘅色
無反就無反
微乜單反呢? (大陸用語)

ok認真答 揀XT20啦
或者等XT200

EOS M50不了
Ching 點睇Sigma 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞