新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
放左啲apsc機鏡
啲錢拎去mavic mini即pay
無反fullframe分期照上
三陽 14mm 2.8 手動
Thanks.
有諗過,但唔想拎咁大件
係咪只能賣鏡轉會
各位師兄
想問下我如果主要用黎影室內場照(工作用)
新手入門買A72定A73好?
兩部機分別大嗎?
定平平地買A72但配啲好啲既鏡頭都夠用?

另外如果想影淺景深
配咩鏡頭岩?

Thanks
其實你係咪鍾意佢隻色? 如果係就google下咩係colour grading
唔代表你買左佢一樣既gear拍出黎就同佢一樣
上FF,唔好玩航拍喇,上年年尾已經講左過250g要實名
mavic mini雖輕過250g但抗風差,影相拍片都好陽春
而且而家冇行貨一炒就拜拜,或者你返深圳整
https://youtu.be/Hndf5JRwUL0
主要想拍到個氣氛出黎
之前用iphone x 影
乜q都影唔到
佢又係有寫佢用咩gear

Filmed in UltraHD 4K 60p with Lumix GH5 camera, 8-18 f2.8-4 lens, Beholder EC1 stabilizer and Audio-Technica AT9946CM mic.
a7iii dual card slot
首先唔驚炒卡先
另外機身反應爽啲
影下張都快啲
其實可以上a7r3
咁啲客張相可以print到等身大

其他對焦、jpg色、iso改進
室內job應該分別唔大
不過jpg色會影響埋拍片色

banquet 70200 2.8
私影 24GM

脷伸:我唔係職業
諗緊出邊部
我見有比較常見係GH5, S1, A73
btw, 想問下做分期係自己同銀行搞定係點?
未試過做分期
如果你搵到間絕世平又收卡又信得過嘅
可以直接碌左先
再喺電子理財/打上card center將條數分期
通常會有2/3% charge睇你張卡
同埋會頭盔話唔一定批全額
其實即係分期清卡數

舖頭分期收幾錢有冇手續費
呢啲間間唔同自己格
咁喺碌卡嗰時同sales講明要分期就ok
肥花百佬凶宅都大路
thanks
我見有部份product 水同行貨個價錢差好遠下
行貨保養好唔好?
講返揀機

a7iii對焦快啲
除此之外panasonic拍片功能有保證
睇你拍片手焦/定點shot多
定係又行又追拍咁多
你預幾多錢? 有冇影開相? 如有,有咩gear?
我預萬頭
平時都係拎手機影炸
呢個唔敢答你
可以自行入專po睇下問下
A72 vs A73
對焦同iso係隔離post講左
jpg色同wb係差好遠,a72影人膚色永遠黃黃綠綠,wb又飄
A73剩body都萬頭,重要加穩定器
S1 body都oudget
gh5用4:3 system有d outdate,同價入apsc好d
如果唔介意大陸野同資料送中可以買osmo pocket既
萬頭係body+第一個鏡頭
本來我想推go pro,但你d sample又多夜景
所以都係送中osmo pocket把啦

另外你未接觸過影相,要抬相機鏡頭加支穩定器
拍之前又要調穩定器,拎住又重又麻煩,要問下自己有冇咁既熱血先
明白
買黎玩下先
原來都唔貴
筆直幾多:10k菲林機
想要單反/無反/細機/其他:Leica M3 vs 500C/M
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:街拍/人像
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:只能二手
其他要求:已有用135負片既底,正考慮升級相機定上120
玩完eos r 再加大三元,畫汁真係好正
不過加加埋埋要6萬幾7萬賣哂所有野都未必夠

重量又差唔多,我都係平平地買部5d4算,唔洗煩
呢舊野用唔用到呢 請問大神
https://www.hktvmall.com/p/S6038001_S_SL-V-EF-EOSM
定係去其他門市買Canon水貨

Dcfever要950蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞