新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
以下係前人留低既格式

筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
唔算係新手,不過好耐冇睇新機所以脫左節,同埋本身有選擇困難

筆直幾多:20k以內,亦可以賣舊機鏡補血
想要單反/無反/細機/其他:Full frame
鍾意咩牌子:Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影景+人
拍唔拍片:想拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:無問題
其他要求:
依家用緊5D mark ii,諗緊升級5D4 / eos R 定係轉玩sony 好。
鏡頭有 1635L 2.8, 24105L , 70200L is 2.8 一代, 35L 一代, 35.2, 50.8, 50.4, 85.8,同騰龍既28-300vc

用最多既係1. 28300vc 2. 1635L 3. 35L,其他都塵封咁濟

想換機/system 係因為5d2 iso 唔掂,但我又中意影夜景,兼想要hdr 功能,同埋年尾出雙糧有錢身痕

唔該大家
估唔到咁多人幫手開post
請問 a73定a7r3好?諗到好糾纏
另外想問sony有咩廣角鏡係相對平啲又唔差?
感謝
LM 上次買咗Canon M50 + 1粒電 + 55-250
我想問香港潮濕成咁
除咗電子防潮箱同紅A膠箱仲有無好方法?
買個電子防潮箱入邊放紅A 箱
有部canon m3 + 22mm + 11-22mm鏡
想升級
但m6 mark ii/ m50感覺好伏下

賣哂佢轉會好定含淚好
點解伏? 有咩滿足唔到你先?
唔知日後上唔上埋FF
上又一手efm鏡唔上唔落
轉會又可以用得返 (eg. nikon z50/ z6)
用多啲,日光殺菌除濕
夜景同拍片
建議sony a7iii/a7r3
adapter用mc-11頂住先
慢慢賣慢慢換鏡
如果拍片就metabone
mc-11拍片對焦淨係support自己堆新鏡

怕用唔慣就5D4
冇野煩

再或者唔急就等下
canon有傳會出Eos R高階版
咁多大佬入黎
a7r3

1635gm...
tamron 1728覺得點?
會拍片a6600

淨影相就z6
感謝巴打先 點解a7r3? 個像素差距好明顯?
T1728有諗過 其實唔錯但係7K我驚買完機都冇錢
想買鏡
筆直幾多:<5000
想要單反/無反/細機/其他:用緊nikon z50
鍾意咩牌子:原廠就最好啦,副廠有質素都無問題
影咩題材:想要枝天涯鏡,日常用,最好客串埋影運動
拍唔拍片:唔洗
接唔接受二手:接受
其他要求:
幫個UNCLE問佢 佢係單車友黎想一路踩單車一路拍片
佢咩都唔識想問下insta360 one x 定gopro max 邊部好D???
我都唔識先上黎問下咁多位高手既意見
感謝
筆直幾多:10-15k
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:sony canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景 人(旅行)/玩具模型
拍唔拍片:主要用黎拍片
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:麻麻地
其他要求:
筆直幾多:under 3K唔太熟價 太約中階都Ok
想要單反/無反/細機/其他:想upgrade鏡頭
鍾意咩牌子:用緊olympus om-d e-m10 mark ii (用開原廠兩支鏡 M.Muiko Digital 14-42mm F3.5-5.6 EZ & 40-150mm F4-5.6
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人 (散景)、景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:朋友冇咩用相機影相
接唔接受二手:唔接受
其他要求:換部中階無反都可以

影相新手唔太熟行情有錯屌得細力啲想一路影一路學 一直影咗相兩年到

平平地入支olympus m.zuiko 25mm f1.8
等效50mm練手
散景叫做有 同埋柔和好睇
m43影景要wide就冇乜散景可言

部機1600萬像的確係上一代
Olympus 11月仲公佈左新鏡roadmap
有信心可以upgrade做em5 mk3

巴打em5 mk3有啲over budget有冇啲平少少既中階無反可以推薦下唔係O記都可以唔該巴打
筆直幾多:2k-3.5k
想要單反/無反/細機/其他:sony apsc鏡
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景 人(二月英國瑞典旅行)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:麻麻地
其他要求:
最後買咗xe3+1855kit加多枝50230
唔該曬山田巴打
用左canon 700d幾年 有4支鏡 但發覺已經唔夠玩
想上入門ff單反 (始終唔太想無反 成日覺得電唔夠) 機連鏡budget around 20000 影景同人為主

留意緊6d2 請問仲有冇推介
單反+行貨的話
6D2之外應該得5D4

A7iii電池表現唔錯
冇鏡頭負擔可以考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞