新手買機買鏡發問區(9)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Sony a6100
Canon EOS m50
Olympus E-M10 mark iii

不過如果唔介意冇保養 XT20都係比較好啲
我講既全部都唔係單反而係無反
自己search下單反同無反有乜分別先
好 唔該你
2手可以解決到既 不過佢唔想冇辦法
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:用緊a6100
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:行山影景,有時影下人
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:
筆直幾多:4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:FujiFilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景+街景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:用緊xt20,想入一支鏡for風景同街景
想問xf16-80 f/4同xf18-135 f/3.5邊支比較好?
旅行淨係想帶一支鏡
哇我都係買80d算
見Peter McKinnon 玩80d玩到成班幾萬蚊機咁
攞嚟練練技術先
啱啱接觸攝影 想問下買ND減光鏡同CPL濾鏡除左睇鏡頭直徑仲有冇咩要留意
同埋價格方面大概係幾多?有冇咩牌子/邊到買比較好
A7iii 同z6邊部cp值高啲?價錢可以最盡去到$18000
啱啱追曬post
單反遲D會慢慢收皮
但係學生哥真係頂唔順
RP加支RF35已經差唔多成皮
唔該師兄
筆直:500-2000
小弟唔知算唔算新手 影咗幾年相
一直用開單反影
近排心郁郁想買部Fuji x10/RX100M3嚟影snapshot
鍾意fuji嘅色同埋遠焦做到118mm
但RX100各方面都應該好過x10
加上自己啲相一向都唔會直出
想問下咁嘅情況係咪應該買RX100
唔該曬各位
手機相一放大就唔得
Anyway thx ching
筆直幾多:約14K
想要單反/無反/細機/其他:無反+鏡
鍾意咩牌子:Canon / Sony
唔鍾意咩牌子:Nope
影咩題材:人, 景, 公仔
拍唔拍片:主要影相, 其次拍片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不
其他要求:買機有冇話去邊間店買?(驚俾人恰), 對攝影完全新手, 諗住慢慢學, 短期內未必會upgrade配件
原本心儀係Sony A7iii, 但係唔識配鏡, 所以冇買到
問一問大家意見再考慮, 感謝大家
budget有啲尷尬
買到 A7iii 配 Kit鏡 不過支kit鏡麻麻地
如果可以加到17K左右就最好
A7III + Tamron 28-75mm/2.8
Thx 巴打

想問下有其他機建議嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞