【翻譯】短篇日本怪奇物語(七) [不推文]

1001 回覆
93 Like 0 Dislike
好開心有人睇
依家係咪每日兩篇
新讀者留名
咁啱發現到呢個post頭先由第一個post開始追起,而加追到第二個聽日返工繼續追
好鍾意睇呢啲故無結尾比自己想像下有時仲寒過睇鬼故

睇見第一個post係17年開始,樓主好有毅力
我以前都有學日文但學到N3停咗
追咗好耐原來一直冇留名
最記得果陣睇完逆拍手個故勁寒
睇心情
(講笑 睇下當日忙唔忙)
歡迎新讀者
慢慢追啦 百幾個故
做咩唔繼續學?
學識就唔洗等我譯都有日本故事睇
果個真心寒
可以上youtube睇埋有關影片
咁夜仲唔訓
天日復課訓唔到睇完更加訓唔到
Btw,歡迎山田巴回歸
唔記得不推文
我都唔記得咗不推文
復課就早啲訓啦
訓唔著仲睇恐怖嘢
果日返啲勞動性既工收工好攰去學成日恰眼瞓覺得好徙學費
而加都係keep住聽日本歌睇劇睇動畫揀啲有埋日文字幕既嚟睇等自己唔好完全疏哂
山田巴早晨
第一百七十七話:『幽靈』

那是午夜發生的事情。

門鈴倏然「叮噹」地響了起來,同時,門被敲得「扣扣」作響,使我從睡夢中驚醒過來。

「是誰呀?這種時間走來擾人清夢!」

我不情願地離開了沾滿我體溫的溫暖床舖,走到大門前從防盜眼確認發生了什麼事情。

門前站著一個渾身是血的女性,正在無章法地敲著我家大門,像是要把我家門打破似的。無盡的鮮血從她的口部和頸部流出,把身上的衣服染得一片通紅。

我頓時嚇了一跳,那敲門聲也幾乎同時停止了。我再次從防盜眼望出去,那血跡斑斑的女人已消失得無影無蹤。

心有餘悸的我回到床上,強行閉上眼睛但再也睡不著了。「難道是…幽靈?還是…我被咀咒了?」我開始胡思亂想起來,說是累得睡著了,還是在不知不覺間失去意識了。

早上,熟悉的門鈴再次響了起來。「難道是昨晚那幽靈嗎?」我嚇得彈起來,連忙走到門前,懾手懾腳地把大門打開。一看,門縫外是一張陌生的男性臉孔。

「請問…有什麼事嗎?」我向那體格強健的男性問道。

「OO先生,我們是警察。」確認門外的男性真的是警察後,我把門完全打開,問他們到底是什麼事。

「今天早上,我們接報得知有人發現一名女性倒臥在你家門前,身體大量出血,已經證實死亡。」

我先是驚訝,然後覺得後悔不已。

因為,若我當時壯起膽子打開門,可能那個被我誤當成「幽靈」的她便不會失救而死。
有時間咪睇下書自學下
始終覺得識多樣嘢係對自己有益
有咩日劇推介
我呢排追緊相捧
早晨呀
最近睇大叔的愛
Btw終於追到第四個post, 好好睇
新故仲未睇
留名先
好耐冇睇又番來了
學完耐冇用又唔記得
行兩步退一步
平時睇開都係極基礎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞