【翻譯】短篇日本怪奇物語(七) [不推文]

1001 回覆
93 Like 0 Dislike
第一百八十話:『後面的人是誰』

屌好恐怖見到隔咁多行已經心知不妙

以後啲故個個都隔
你背後都有隻跟咗好耐……
隔咗一年
會出得密啲
啱啱終於追埋第六個post,熄哂燈坐喺床睇雖然好feel但唔敢再追落去
聽日就可以追到live

追既時候有d故都諗起伊藤潤二
唔知點解隔行零舍寒
180話最尾隔左咁多行凝住會有恐怖圖係下面
搞到要好慢咁碌
啲故其實唔算好恐怖嘅
伊藤潤二真係好有諗頭
啲畫風又正
"無街之城市" "自縛者" "壞小孩" "人頭氣球" "旋渦"
好多都好好睇
放心 我唔會post恐怖圖
個故最恐怖係姐姐唔知去咗邊
可能家姐返嚟自己間房姐
早晨,終於追到live

唔恐佈但因為發生地點係日常地方所以會特別心寒
由其係發生喺屋企果啲
呻吟的排水管,肉色的妖怪呢兩篇我第一次睇既時侯印象勁深刻
我買齊哂佢啲漫畫,以前一得閒就翻睇
早晨呀
突破盲點
可能已經嚇死咗
又或者跟住主角個女性就係…
發生喺屋企、𨋢、樓梯果啲特別有代入感
肉色的妖怪係咪講肌肉果集
我都印象好深刻
伊藤潤二啲漫畫令人睇一次就唔會忘記
第一百八十一話:『紅色的手』

這是發生在某個住在偏僻鄉村的母親身上的故事,為了方便,就把主角叫做「媽媽」吧。

那條鄉村的基礎建設簡陋,以前居民要買東西時,往往要爬上山再走下山,才能到達村內寥寥可數的幾間小商店。

幸好,在數個月前當地政府終於開通了一條隧道,讓村民不需每天翻過那座山才能購買日用品及食物等,這項德政得到不少村民的支持,媽媽也是其中一名受惠者。

雖然那條隧道的確令大家方便了不少,但隧道的內壁並不是那種經過裝修打磨的光滑牆壁,而是凹凸不平的石頭;而隧道頂部更不時有一點點污水滴下,衞生環境頗為不堪;隧道的照明也不太完善,燈泡相隔太遠,而且不夠明亮,夜裡若不自備電筒的話根本看不清眼前的路。儘管如此,居民還是對隧道的存在感到安慰。

一天,母親騎著單車穿過那條隧道時,一滴又濕又濃的液體滴在她的頸上。起初,她打算加快速度,離開了隧道再抹掉那滴不明液體,但癢癢的感覺使她不得不停下來。

她拿出手帕一抹,只見那不見平常的污水,而是一滴黑色並帶有黏性的液體。

她抬頭望向上方,想看清那液體的來源時,隧道上壁突然伸出了一隻紅色的手。與此同時,隧道的兩側、上方也有數之不盡的紅色手指在伸出來,活像一條條的蚯蚓;接著,手掌、手腕、前臂漸漸伸出,媽媽看到眼前的恐怖景象後嚇得大叫一聲,然後便暈倒了。

「喂喂,沒事嗎?振作一點!喂喂!」身邊傳來一把男人聲音。

媽媽醒過來,眼前巡警的親切的臉孔令她安心了不少。媽媽整理好思緒後,決定絕口不提剛才的怪事,以免被當成神經病。

可能是因為從單車上摔下來,媽媽一時未能站起來,只好向巡警求助:「不好意思,你可以拉我一把嗎?」

「當然可以啦!」說罷,巡警便向媽媽伸出了鮮紅色右手。
大家聽日見
第一百八十一話:『紅色的手』

紅色啫 冇事嘅
代入感真係要睇呢啲故先重,覺得睇鬼故都無咁重
係講肌肉果集,成個人既皮膚好似外套咁穿著好痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞