【翻譯】短篇日本怪奇物語(七) [不推文]

1001 回覆
93 Like 0 Dislike
開估
其實216話嘅主角係揸地鐵嘅
佢見到有人跳軌
本身已經見怪不怪
因為年中太多呢啲事件
但跳完軌個女人變咗鬼出現喺佢面前
所以先咁驚

原文寫“搖來搖去”嘅原因
應該係因為用其他詞就可能令人一睇就知主角係司機
畫得好可愛
第二百一十七話:『晴天娃娃』

我們答應了明天帶兒子遠足,可是外面的烏雲和淅瀝的雨聲告訴我們不能如期進行遠足活動。看見一直在哭泣的兒子,我們也手足無措,只好用乒乓球弄了一個晴天娃娃給他,希望能用那個可愛的小東西安撫他。

兒子不斷哭泣,嚷著要個更大的晴天娃娃。

我們拿了一個棒球,做了一個更大的晴天娃娃給他。

兒子繼續哭泣,嚷著要個更大的晴天娃娃。

我們拿了一個足球,做了一個更大的晴天娃娃給他。

兒子還是沒有停止哭泣,嚷著要個更大的晴天娃娃。

我們做了一個更大的晴天娃娃,兒子終於心滿意足不再吵鬧了。
人頭
個仔係咪都會繼續喊 所以攞佢嚟做晴天娃娃就一天都光曬
足球大過人頭
依加係日本自己旅行緊 一路坐電車一路追故

朝早就唔驚 但係夜晚自己行到d冇咩人既位就諗起D故會寒寒地

同埋想問下日本人3躹躬 係有冇咩意思

尋晚係都京行過冇咩人既位 知思院個邊 望入條行仔 見到個呀伯對著空氣躹左3下躬 即刻寒撚左 急急腳去左 原本想去青蓬院睇都冇去
旅行愉快嗎
歡迎分享下~

你肯定見到果個係人?
日本人出入神社會躹一下躬
許願會躹兩下
好似好少會三下喎
繼續係睇得明就覺得恐怖系列

第二百一十八話:『幽靈出沒的街道』

我和友人在那傳聞有幽靈出沒的街道上走著,突然聽見背後傳來一陣腳步聲。一回頭,只見一個披頭散髮、衣衫襤褸的老太婆,面無表情地在我們後面站著。

「嗚哇!」我失聲驚叫了起來。一向膽小迷信的我心想:「這…這不就是幽靈嗎!」我立即讓開一條路,讓老太婆從我和友人之間通過。那詭異的老太婆一直低著頭,沒有與我或友人有任何眼神接觸,好像看不到我們似的直行直過。

那個老太婆一直向前走,那時正好有個女高中生迎面而來,但她們好像看不到對方似的。眼看她們快要撞上,但在那千鈞一髮之際,她們穿過了對方身體繼續往前行。

「看到了嗎?果然是幽靈呀!那個老太婆!」我捉著友人的衣袖,驚恐地說道。

然後,友人失聲大笑了起來,任由我一頭霧水地呆站在原地。

「OO婆婆,最近還好嗎?」友人竟與那老太婆幽靈攀談起來!

原來,一切都是我太多心,那老太婆只是長得有點可怕而已,根本不是幽靈,我不禁嘲笑自己的膽小。甚麼「幽靈出沒的街道」,根本是無中生有的傳言而已。
女學生同婆婆都係鬼?
呀婆有腳步聲即係唔係鬼
但個高中生
我反而覺得根本所有人都係鬼,連文中的"我"都是
我覺得友人都係
主角就一半一半
乜唔係個女高中生係鬼咩
點解大家覺得主角都係鬼
覺得一係只有女學生係鬼,其他全部人。
一係就得女學生係人,主角 友人 阿婆都係鬼。
因為甘樣會恐怖點,以為自己撞鬼,實際係全部都係,自己死左都唔知......
點解司機會搖來搖去
用咗2日追哂啲post
啱啱想啲喺講故台搵呢個post,竟然搵唔到⋯⋯

多謝爸打咁有心做翻譯
定期報平安
大家呢?
平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞