【翻譯】短篇日本怪奇物語(七) [不推文]

1001 回覆
93 Like 0 Dislike
學啦,當識多啲野
我都係hea學
係囉主角心地好好
做咩成日改名
學啦支持你
多謝你呀
多謝你俾動力我繼續譯落去
會認唔到你
第二百話:『電話留言』

在三月快要完結的時候,我們接報一名於單身公寓居住的大學生死亡,屍體已嚴重腐爛。

經過一番功夫,我們終於聯絡上死者的兄長勝巳,在他同意下播放了死者的電話留言,看看有沒有關於兇手的線索。

3月24日早上2時05分:母親的留言—「喂喂,正雄,是媽媽啊。最近天氣轉冷,你有穿足夠的衣服嗎?記得要吃夠穿夠啊…」

3月26日晚上6時14分:朋友的留言—「正雄!是我啊,健太郎啊。星期六要去聯誼嗎?男生就只差你一個啊!」

3月28日早上0時49分:父親的留言—「是爸爸啊,星期日你有空回去家鄉探嫲嫲嗎?她生病了,說好想見見孫子。」

3月28日早上11時16分:朋友的留言—「喂!幹麼不上學啊?你這傢伙去了哪裡玩啊?」

3月29日早上3時0分:母親的留言—「正雄,是媽媽啊,你能聯絡一下勝巳嗎?」

—播放完畢—

我小聲地向死者哥哥勝巳說:「你家父母經常在深夜聯絡兒子呢。」

勝巳的回應令我們啞然:「在我們小時候,父母早已離世了…」
原來巴打仲有玩隻飛機驚
幾鐘意睇套アニメ
我都記得佢(但係係因為佢個名改得幾靚
可能佢無留意我開咗post
或者已經對我啲故無興趣了
係, 佢個名係改得靚, 我都覺
佢一直都對你d故有興趣, 可能唔知開咗新post啫~
等我用念力召喚佢入嚟
召喚茶藝詩
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞