【翻譯】短篇日本怪奇物語(七) [不推文]

1001 回覆
93 Like 0 Dislike
1. 我覺得唔係追數,如果係追數田中就唔會咁驚啦
送信果個人on9姐 ... 唔通追數果個人連田中 定中田爭佢錢都唔知咩
田中咁驚係因為以為封信係俾自己嘅
可能封信係就咁得"我要殺死你" 之類?

2. 我覺得唔係同一封信loop
正常人loop一次都唔會再loop啦
田中其實可以自己塞入中田個信箱 又或者同管理員講唔係俾自己嘅

3. 正常人收到d咁嘅信 都會同管理員講 或者報警啦 田中就咁搬走
可能田中自己都有d咩秘密
第3點突破盲點
你search 禁日漫畫 就應該揾到
第二百零三話:『占卜術』

那天晚上,半醉的岡本在昏暗的路上走著,看見前方不遠處有個年約五十多歲的男人坐在長椅上,面前放著一張掛著「占」字旗幟的小桌子,而桌子上則有一塊鮮色的布和一個圓滾滾的水晶球。

在酒精的影響下,岡本走到那男人面前的椅子坐下,說:「可以預知一下我兄長的運情嗎?」

男人點點頭,以沉厚的聲線回應道:「當然可以。請告訴我他的名字和年齡。」

岡本想測試一下那個占卜師到底是真材實料還是在騙人,便把自己的名字和三年後的年齡告訴他。其實現時只有二十五歲的岡本是獨身子,根本沒有哥哥。

占卜師把岡本的資訊重覆了一遍:「確認是岡本OO,二十八歲嗎?」

得到岡本確認後,占卜師便開始把雙手放在水晶球上,閉上眼睛念念有詞,像是在施法術似的。看著占卜師的樣子,岡本差點失笑了起來,覺得眼前那神棍的演技可以媲美電視劇中的三流演員。

好一會兒,占卜師才抬起頭來,不發一語地看著岡本的臉,再次向岡本確認:「你確定名字是岡本OO,年齡是二十八歲嗎?」

岡本說:「是啊,怎麼了?」

占卜師繼續露出孤疑的神色,問道:「恕我失禮,請問兄長還健在嗎?」

「真失禮啊!這是甚麼鬼問題啊!」岡本在酒精的影響下,聲音急躁了起來,仿佛自己真的有個哥哥似的。

占卜師吞吞吐吐地說道:「怎麼會有這種事…你的哥哥,理應在三年前的今天逝世了啊…」
第二百零四話:『惡作劇』

終於離開父母搬出來一個人居住了!真爽!

我家前面是條小學生上下課的必經之路,那些頑皮的小朋友常作惡作劇,把利用外面寒冷的空氣與屋內的暖氣所形成的水汽,在我的窗上印了一個又一個的掌印。

真是令人討厭的傢伙!
第二百零三話:『占卜術』

日本人真係好鐘意占卜
成日覺得占卜係自己驚自己 唔敢試
第二百零四話:『惡作劇』

好似幾個故夾埋咁
睇第一句以為又係殺咗老豆老母
之後見到水氣已經知咩事
山田巴譯過幾個類似
死啦最新個兩個都唔明
占到衰嘢嘅話會成日"仍住仍住"咁
你講起殺父母我諗起魂.初弒
"小朋友"有人解咗
第二百零三話:『占卜術』, 即係主角當日會死
係呀, 有D似
有個故係個女人見到有人用唇膏喺佢屋企隻窗寫字, 後來先發現D字無反轉, 即係果個人係喺屋企入面寫
之前好似譯過類似嘅
btw 最近發現有個叫”微疼”嘅台灣YouTuber
佢啲鬼故好笑得嚟都幾恐怖
大家可以睇下
https://youtu.be/zqj38_I_vzs
今朝無意中見翻呢個po 追到而家終於睇哂
繼續追
佢啲漫畫都幾正
尋日出咗3個 所以星期六日唔出喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞