(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區62

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我都有目標 諗住今次cut得徹底啲 下次bulking可以上到盡 諗住clean bulk 下年玩一次比賽咁
我都覺得怪
Cscs 都係入門門檻,香港大把人有,但唔係教練
始終讀完,你用唔用到係兩回事
上面嘅巴打講完 介紹我考nasm先
因為nsca要degree 所以遲啲先
諗住上台就要等專業d既巴打答你
睇你本身有無咩背景

我全部都上網考
Btw naca有中文考,ace都好似有
我想問有無專練powerlifting既巴打
你地跟program會唔會唔跟rest day
例如 一星期操4日既program
淨係休息一或兩日就行下一week既cycle
英文ok 讀pe 冇乜錢 想認受性高 外國都認嘅
而家想揀個平啲嘅嚟考 叫做有個ok嘅牌 應該揀邊個?
第時再考nsca
9weeks program 岩岩連操四日 完week one (rpe~7)
感覺唔洗休息咁耐想休一日就week2
直接考nsca cpt先之後cscs

或者最平ace cpt
Ncca 認證仲有nscf 好平(上網報名,但香港無得考電腦中心,要去廣州某大學電腦考試中心考)
nscf不了剪咗張垃圾支那卡

nsca cscs我以為係一樣野嚟
姐係nsca係普通人都考得 nsca cscs就要degree先得
睇睇ace幾錢點考先
想問條廢問題
你地平時講做嘅重量係講kg定lbs? 又計唔計埋支bar?
Nsca有四張可以考
Cpt 健身教練
Cscs 肌力體能訓練專家
Tsac 戰術肌力訓練
仲有張醫療專業專業先考得既
csps 特殊人士訓練專家

Cpt 大約係cscs既50-70%內容深淺程度
會計bar = 20kg
我多數會連單位講
我諗p記操開既會講磅
你而家讀緊咩呀 asso?
好想知呀
好多gym都用kg 睇開lb好唔慣睇youtube睇人又係lb計
我叫個manager貼個磅數上去
我係唔會自爆
應該得果隻起角餅用磅?
巴打咩來頭 好似識好多咁

叫得spe都係cu啦
要考慮返一樣野就係 讀體育 無可能淨係睇讀書
大把人唔讀書 但運動勁都照有offer
講緊入到去得2.3 2.4咁
dumbbell, plate都kg
巴打你講野真係好深我要研究下 好多我都未聽過
香港圈子細,唔自爆
好多都打波勁入去,六亦有d真係讀既
試過有spe學生黎上堂,見格黎上堂果個係srm,反而羨慕佢地srm學野仲多
我宜家register緊ace personal trainer
係咪呢個位置冇錯? 個study可以skip直接考? 我見佢考試location一個觀塘一個旺角

佢要我填急救牌啲資料
然後我發現我張牌唔見左要去紅十字補
試過有d gym,kb同lbs既一齊有
美國興用lbs,其他用kg多
但powerlifting,weightlifting 用返kg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞