(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區62

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
玩緊deadlift 5*4 最後一下 好似eddiehall 500kg咁 hold左幾秒 落地即刻暈
拮抗肌即係同主動肌相反嘅肌肉 當主動肌活動 拮抗肌就係放鬆嗰舊 最易明就係當你做梗curl會用bicep 同時tricep就會放鬆

Superset即係做完一個動作唔休息即刻做另一個動作 做曬兩個動作先叫一組
我都想拉個重量重到可以整暈自己
呢d同自己比架姐
係咪會安排對抗性肌肉輪住咁做?既係動作一係bicep,動作二就做tricep?

咁通常點安排邊兩個動作做Superset?你地幾時會考慮做superset?趕時間果時?
玩舉重最緊要係學俄佬口音
講到俄佬口音英文啲人就覺得你好撚勁
動作已經唔重要
幾多% 5x4
完全新手一問
啱啱試咗一堂免費試堂,俾個教練係咁話我動作唔啱發錯力,例如推胸嘅時候成日用錯咗膊頭/手,跟住佢撳住我個膊頭之後發覺真係做錯左,又或者做拉機嘅時候根本冇用到背肌
究竟我呢d用錯肌肉嘅錯誤可唔可以憑自己糾正到?定係PT錢唔慳得?
應該82% 唔太困難
可以靠自己糾正到。
最驚係唔知自己錯,知道有錯就得
所有pt都咁講 可以搵個fd幫你先
唔知有乜嘢選擇可以揀
中大size掛
冇friend一齊做
可以 你開頭9玩玩到咁上下就會識
請教練會令你9玩果段時間變得更有效率
以推胸為例,其實佢俾我試左兩次,我做完第一次之後佢就已經話我個胸其實冇收縮到,咁我第二次已經特別注意用個胸去做,咁我以為自己有改善到啦,佢就叫我再做第三次,但係今次佢就撳實左我膊頭,咁我再做嘅時候發現難左好多,先發覺原來自己第二次其實都係有用到膊頭力

所以我就唔知,究竟自己單單憑着知道自己有錯係咪可以解決到用錯力嘅問題

到190磅個位 巴打貼了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞