(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區62

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
1001自己開啦
原來自己1001左
見上個po有人問nasm既野

Nasm係一定要係ops到報 因為ops係佢授權既考試機構

其實NASM CPT 教既野好撚基本 如果你係讀體育 基本上識哂

但為左考試都係要溫書 因為NASM CPT 有特定既野要背 同埋佢用既字好撚深 似英文考試多過健身教練考試
依家一星期兩練,目標係保持肌力

兩日都做
squat bench deadlift pull up hand power clean&press
差唔多70%1rm 8reps 3 sets
發覺淨係做呢啲大動作好撚爽
操果時好high好開心
讀pe
咁除咗nasm 可以考乜有用啲?
其實NASM 個系統好似除左CPT 對上仲有好多野
有啲咩educator 但其實你要每2年就草分再讀上去

如果想學野 ISI 啲course 好似好有用 and 深
基本健身教練牌就唔評論啦
其實都係考返一啲好基本既body mechanism / nutrition

其實我覺得最有用都係 係唔同人身上學多啲野 instead of 係咁考基本牌仔 你拎住張NASM牌 但個人on99咁都無用
啲學名考完都唔一定記得啦 深撚到嘔

唔通你教教下gym 同個學生講啲專業學名咩 人地都唔知你up乜春
巴打講啲野好難明
老實講 我自己覺得NASM CPT 其實學唔到啲咩
都係講操野要由endurance to power
操野要注意安全呀
Energy system / body mechanism
做幾多下係練strength / hypertrophy / endurance

教既野大致係咁 但考試用既字係好多都睇唔明 轉哂做specific term / 最難我覺得係考營養 要你記低啲營養分別有咩用 過多 過少又會出現咩情況

總括然而 我覺得NASM CPT 比例上係係考英文能力 多過其他野

屌不過你show自己係NASM CPT
唔識既人會覺得好似好專業姐
學到既野 應唔應用到出黎 又係另一回事
睇你有咩目標啦
但係一次要操好耐
組組都抖勁耐
屌睇返自己d舊相先發現自己上磅上撚哂落塊面度
70%8下唔洗點抖
1-2分鐘ok
我都係係咁比人話肥面
近排粒lin好似乳腺增生 腫左咁 禁落會痛 關唔關食蛋白粉事?

我天生肥仔波一樣係咁
英文好+讀pe應該考nasm?
唔係以學野為目標 因爲自己都可以學
係為個cpt牌
我目標係香港+外國認證都可以做pt
必要時技術移民
考囉 都係背下d terms就搞掂
你都可以考NSCA CSCS 佢要有sport degree先讀得

師兄邊間U
aasfp你點睇? 亞洲運動及體適能 係咪姐係外國唔認可?

唔自爆啦 讀pe圈子細好多都互相識
睇下邊個用pixel就知
勿相認
nasm 好似都幾貴
好似全部都要一萬幾

一萬以下考到 最高金錢/ 所需時間比
而最受認證係咩牌
想問你地食吞拿魚罐頭的話,會揀油浸定水浸
落海捉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞