[黑警家屬搏洗底] [低學歷整容西] 為何斯德哥爾摩集會沒有三家姐a.k.a.瑞典媳婦 (4)

1001 回覆
249 Like 22 Dislike
之前成日問埋妹豬啲天大秘密(非反送中),話咩同唔到人講可以話佢知嗰啲分分鐘變題材
佢有一排成撚日出story 問人am730 打咩題材。不如我幫你寫埋你比錢我喇diu
又出返黎啦仆佢個街
睇外國嘅新聞報導,經常見到主人帶埋寵物上機倉一同翱翔天際。最近因為準備同老公搬返香港,睇咗好多香港動物出入境嘅資料。原來要帶寵物飛,比我想像中還困難好多倍。

單以由瑞典入口去香港嘅貓狗為例,主人首先要幫寵物申請有效期為6個月嘅特別許可證,帶貓狗去獸醫診所打針、植入晶片等等當然唔少得。臨出發前嘅14日,更加要準備好動物健康證明書同居留證明書。申請手續複雜、要求再嚴格絕對有理,最令人擔心嘅係寵物上到飛機要承受機倉內巨大嘅噪音同陌生環境帶嚟嘅壓力。

我本來仲好天真咁以為選擇間外國航空公司,買多個位放籠就可以輕鬆帶埋寵物上機。不過原來香港對動物進出口有著非常嚴格嘅管制,根據香港民航處嘅規定,除咗傷殘人士輔助犬之外,一般寵物都只能以艙單貨物方式運入香港。主人能夠做嘅,只係放件寵物平時最鐘意嘅玩具喺籠裡面,沿途陪住佢。作為人類,就算有飲品食物同娛樂設施,飛咁多個鐘都會覺得辛苦。難以想像喺籠裡面嘅寵物會有幾難受,假若喺飛行途中遇上氣流等等狀況就更加不堪設想。

喺呢個世代,坐飛機對大部分人嚟講係一件好輕鬆嘅事,但動物朋友要坐飛機就困難得多。作為一個負責任嘅主人,謹記要做妥一切準備功夫。唔止一切文件,手續都要處理好,事前要記得好好安撫寵物情緒,將寵物嘅擔憂都盡量降到最低。

* 以上資料僅供參考,詳情請向當地入境機構聯絡 ======================================== 佢究竟有幾唔夠材料作專欄, 俾人話完唔帶隻愛貓番黎, 要拎依啲查詢去交功課。 又係一雞兩食, 其實佢專長係咪計縮數
你唔預愛貓回港依啲就唔好賴其他野啦, 假9J 俾人西個到啲高手 揭曬點帶竉物回港都仲有得辯駁
喂呀 真係愛猫就幾困難都會帶埋佢一齊返香港喇,佢哩篇文 更加反映出佢有幾虛偽、有幾消費佢隻猫囉

佢就好似啲外國人喺香港養猫狗,然後過一兩年話要調走喇,就棄養、放寵物喺shelters 真係好多哩啲人

話哂隻猫同三鳩住咁耐,猫都有依賴性有感情架,無端端嗰主人唔見咗佢都會驚唔開心三鳩佢一啲都唔愛護動物
三鳩自己為咗移民,自己貼錢飛瑞典睇實程仔、又搞哂移民手續(移民都唔係一時三刻就做到嘅事嘅,瑞典移民容易極都要文件要花時間)但帶埋隻猫佢就怕煩而唔搞,仲要扮哂係怕隻猫搭飛機會驚。我自己都識人,帶寵物搭飛機會有意外,但真心少見,唔應該因爲嗰0.01%而唔帶猫搭飛機返香港settle down 囉

人搭飛機都會有危險架,咁佢又搭飛機
嘩 真係好令人擔心 呀 要隻貓自己坐飛機 十幾個鐘 , 都係番佢係Stockholm 安全啲。 啲Logic 完全係亂黎, 仲有 9日就可以同隻愛貓 講Bye bye。 有心番黎長住就自然會申請好所有文件 同train 隻貓 預備上機。 解釋再多都多餘, 因為行為代表一切。
Monpo 39 真心愛隻貓你會唔會咁遲先做research啦
我個朋友之前喺Seattle讀書養咗隻鬆獅,最後佢哋都帶到佢番嚟。有心要帶埋佢番嚟會唔會留到last minute 先搞?依啲事前準備有心做實會搞

好多人出國整讀書同工作visa都要預早半年至一年搵資料同準備啲嘢,唔係似得你咁靠陰道移民,搵個西當八達通嘟一嘟就過到關㗎

唔好再話畀人知你有幾無知同無常識啦,點會諗唔到海關帶寵寵出入境有幾難⋯sell自己知性天然美女但零常識真心好失禮。

你無常識我就唔驚訝嘅,但你老公做醫生都唔識依啲?我諗佢唔係唔知,而係佢根本由你一開頭死lur要養貓同先斬後湊一直都唔鐘意隻貓。一係你就從來無同佢溝通過番嚟係settle down ,又或者你根本只係暫住再cny又扮哂嘢回巢。

我哋講咩你就覆咩,仲要扮哂唔care冇mon po , so low 依頭話你唔愛隻貓唔帶番嚟,嗰頭就姍姍來遲出個research(抄wiki) 文嚟解釋⋯唔好咁肉酸啦三小辣!分番啲稿費畀我哋呀屌你
Exact7ly 我之前見到都心諗:屌你老母咁撚懶都有
啲妹豬又會落搭 屌 真係天真過天真嬌
30幾歲人到依家係你最仆街同潦倒之際嘅知心好友都只係識咗十年咁大把
即係數番上去你識佢嗰陣係廿幾、中五畢咗業出嚟打滾咗幾年
啲人成日話一世人最好嘅朋友係喺你中學、大學識到
由此都可以睇到啲你細個讀書嗰時幾唔得人鐘意嘅端倪
定你曾經嘅好朋友都畀你remove哂friend所以再見不是朋友
吊你呀寫到咁係到呃飯食
你寫到咁同愛回家幫政府宣傳職安資訊有咩分別
格硬copy and paste 湊字數
瑞典大愛人未必睇完會認真嬲無謂浪費自己心力啦
真係唔該哂39J,將啲書面語整合成口語
https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/quarantine/qua_ie/qua_ie_ipab/qua_ie_ipab_idc/files/common/group2_flow_chinese.pdf

如果佢有心帶隻貓返嚟,點會咁遲先做research,同埋…隻貓要一家團聚,遲早都要面對佢所指既困難。除非~佢根本就無打算長住香港,打算有著數先留係到愛港 mon po 39j
但佢意思係咪萬一喺香港一個月就返去 隻貓唔使走兩轉
佢話11月返香港會喺誠品簽書
而家香港誠品個fb page del晒所有講三奸蛆嘅留言
依點我有啲保留 因為我同中學同學都好少再聯絡
但至少我唔似39J同中學同學反哂面 比人公開十幾年前啲未整容相同性事
咁撚仆街
即係講大話根本無心同老公搬返香港
個doc咁都比你搵到
無文筆 心機又無
咁嘅人居然有自己嘅專欄黎呃飯食
點對得住文壇班前輩?
又出新書
清洗太平地
香港啲公司可唔可以學醒啲
滅聲只會令人更嬲
喱個時勢都唔化嘅
你咪摌撚飽佢,到時如果有痴線閪路過誠品咪直接當面去問佢幾時回應我地個5大訴求囉!佢答得哂,我即場幫佢買10本又點話姐
唔通話畀你地知我返黎cap水咩?我sell開愛港真性情,比人知我喺香港有難嘅時候淨係識得返嚟 cap水發明星夢,咁我盤大計咪冇晒?
隻貓我緊係唔帶啦,都冇諗住返嚟長住,除非商台搵我做客席DJ啦。你知啦,我英文又唔好瑞典文法文A-Z都唔知係乜,喺瑞典靠條見習醫生仔養,又唔識做家務,不知幾撚悶又窮。唉仲有呀搬隻貓咁煩咁貴,我盲字都唔識多隻,用黎呃like嘅唔使咁矜貴啦。好啦唔講啦我要同程仔食生蠔同睇AV。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞