[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
又係小弟

上一篇德國歷史反應唔錯,今次就試下講下「祖國」英國。

上次故事橫跨三百年,今次就多啲啲,有成千幾兩千年,由羅馬時代講起,去到維多利亞時代結束,可能會講到一戰,或者講到二戰,極少機會講到二十一世紀,0.1%機會同你預測埋英鎊走勢。

總之留意返,我係好古之人,去到二十世紀將會極唔穩定,隨時完結

開波之前,回一回帶

[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路

【1】
https://lihkg.com/thread/35798/page/1
【2】
https://lihkg.com/thread/50572/page/1
【3】
https://lihkg.com/thread/74674/page/1

都係嗰句,評,是用來正的,請多多支持
留名支持
留名
前言

點解要講英國?

。。。。。

點解唔講英國?

大不列顛及北愛爾蘭聯合王國,一個被唔少香港人視為祖國嘅國家,以高貴冷艷嘅貴族文化,高度發展嘅社會制度,以及高級難食既菜式聞名於世。英國對現代世界既影響力前無古人,超越古羅馬,後雖有來者,但嗰位後來者美國,都係源自英國一系。

不過一百年前,佢嘅疆土橫跨五大洋六大洲,佔全球土地23.84%,為世界五千年歷史之最(Sorry 成吉思汗)。從倫敦格林威治子午線到開普敦,再到孟買,再到吉隆坡,再到香港,再到悉尼,再到溫哥華,再到多倫多,再返番去格林威治,要用一次世界天氣報告,先行勻成個大英帝國,每一個時區都有米字旗飄揚。

太陽睇厭咗倫敦嘅英國國旗,於是轉一轉個地球儀去亞洲。頂!又係你英國!去美洲。頂!完啦好嗎!。去非洲。ok u win。

所謂日不落帝國,就係咁樣。

認真地講,認識英國既歷史對任何現代人都有好處,英國歷史可以話俾我哋聽,我哋依家生活緊既世界係點嚟。憲法、議會、資本主義,依啲現代社會必不可少既元素,都係由英國人發揚光大。知古鑑今,認識英國歷史係一個好開始。

相比其他國家嘅歷史,英國冇法國咁浪漫激情,亦冇德國咁起伏跌宕。上天冰冇賜與佢諸如拿破崙希特拉等明星人物,但眷顧佢一路平平穩穩,慢慢登上世界之巔。任你拿破崙同希特拉嘅故事有幾精彩,最尾嘅贏家都係企喺海峽遠方嘅一個小島上面。相較於英雄carry,英國嘅發展似係由一群平凡嘅人,經歷無數次試驗同失敗所達成,以致有學者認為英國歷史就係「2000 Years of Upper Class Idiots in Charge」。

究竟,依班白痴係點樣建立依個咁偉大嘅帝國呢?

Here goes.
留名
留名讀屎
留名及正評是必須的!
天不生大英 萬古如長夜
留名學野
岀來了
天不生大英 萬古如長夜

巴打篇羅馬都好好j
巴打
留名丁
支持毛巴
千呼萬喚
支持毛巴
留名
一.彼岸島

公元前三世紀嘅某一日,古希臘航海家庇西亞斯(Pythea)決定展開一次偉大嘅探險。佢從家鄉,當時屬古希臘殖民地既法國馬賽出發,沿住海岸西行,穿過直布羅陀海峽,一路兜到去當時叫高盧既法國北海岸。佢漫步海灘,遠望前面烏雲密布,廣裊無邊既大海,探險家既精神即刻充滿全身:大海既另一邊會有啲乜呢?於是佢坐上洗頭艇,向未知之地進發。

其實佢事前已經從高盧人得知,大海既對面係一群盛產錫礦既島嶼,所生產既錫有部分甚至賣到去希臘本土,乜都唔知就向浩瀚海洋航行既「蠢事」,就只有哥倫布先夠膽做。好快佢既船隊就抵達依片土地,發現當地真係到處都係錫礦,而當地人非常mk,鍾意化埋啲濃妝,不過粉底係五顏六色既顏料,仲好鍾意紋身添。佢地幫自己改咗個朵,叫「紋身的人民」(Pretani)。所以庇西亞斯喺佢既紀錄入面,稱依片土地做Prettanike。

依個就係不列顛島既名字--Britain既由來,依片土地將會孕育出一個國土所及,昭日不落,對近代世界既影響無出其右,並以大英帝國之名為人所歌頌既偉大國家。

庇西亞斯探險路線

阿凡達皮克特人

喺耶穌降生前既時代,不列顛就已經住咗一群叫塞爾特不列顛人(Celtic Briton)既族群,顧名思義,佢地係塞爾特人(Celts)既分支。佢地一直透過錫礦貿易,同古希臘世界有間接往來。庇西亞斯既口中既Pretani人,其實就係塞爾特人既另一分支,居住喺現今蘇格蘭一帶既皮克特人(Picts),同時愛爾蘭亦住咗都係屬塞爾特人既加爾人(Gaelic)。古希臘人從貿易中間人高盧人以及海上霸主迦太基人既口中,得知天涯海角之處,原來有個神秘小島,而庇西亞斯既探險成果,正式將不列顛納入歐洲文明既認知入面。

塞爾特不列顛人

不列顛民族分佈(~3世紀):不列顛人加爾人皮克特人
寫住一篇先,今晚稍後再出
留名
留名睇史
爸打文筆生動有趣
幾吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞