[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
屌你老味左下有粒星bookmark唔撚得係咁留名留名

幫人推下post話佢知有人睇緊唔撚得既
留個名都唔撚比咁撚惡既而家

300幾個正評話佢知有人得唔得 下下成個post 都留名留名講唔得幾多又爆post 冇留名系統果時每個post都係真係討論互相分享,整左bookmark又唔用,咩風氣
補充資料:

City of London vs London
https://youtube.com/watch?v=LrObZ_HZZUc

學到野

唔睇都唔知原來倫敦入面有個City of London
lm
我個po都就快講到凱撒入侵不列顛
追到live
留名
留名
留名
留名
live
有啲人錯誤認為,羅馬統治為英語帶嚟唔少影響,因為英語字詞入面,有近三成都係嚟自拉丁文。其實依啲源自拉丁文嘅字詞,大部分都係嚟自之後入侵不列顛嘅日耳曼族群自己語言入面,從拉丁文抄考得嚟嘅詞語。實際上,來自羅馬征服者嘅影響,喺英文入面實在少之又少。主要原因係不列顛之後經歷無數次外族入侵,即使羅馬人有影響到古英語,佢嘅影響都被啲外族語言沖淡晒。

其實羅馬時代都未有古英語
啲人仲係講緊Celtic languages

日耳曼應該要到七世紀先登場
而嗰陣都唔算好多拉丁字
係法國佬入侵之後先多

Anglo saxons 同 normans 混合

維京話都混合左唔小

日耳曼人六世紀都已經出現
大英帝國永遠不滅🇮🇸🇮🇸🇮🇸
陽光永照大地
補充資料:

City of London vs London
https://youtube.com/watch?v=LrObZ_HZZUc

學到野

唔睇都唔知原來倫敦入面有個City of London

呢條channel 好正!
同埋去過倫敦睇人地d 門牌都好得意
唔同區有唔同名,有d會好親切

300幾個正評話佢知有人得唔得 下下成個post 都留名留名講唔得幾多又爆post 冇留名系統果時每個post都係真係討論互相分享,整左bookmark又唔用,咩風氣

高質po keep住推,等未睇既人睇下都冇問題姐
留名

高質po keep住推,等未睇既人睇下都冇問題姐

懷疑佢第一日上連登
Lm
有啲人錯誤認為,羅馬統治為英語帶嚟唔少影響,因為英語字詞入面,有近三成都係嚟自拉丁文。其實依啲源自拉丁文嘅字詞,大部分都係嚟自之後入侵不列顛嘅日耳曼族群自己語言入面,從拉丁文抄考得嚟嘅詞語。實際上,來自羅馬征服者嘅影響,喺英文入面實在少之又少。主要原因係不列顛之後經歷無數次外族入侵,即使羅馬人有影響到古英語,佢嘅影響都被啲外族語言沖淡晒。

其實羅馬時代都未有古英語
啲人仲係講緊Celtic languages

日耳曼應該要到七世紀先登場
而嗰陣都唔算好多拉丁字
係法國佬入侵之後先多

Anglo saxons 同 normans 混合

維京話都混合左唔小

日耳曼人六世紀都已經出現

班日耳曼人既遷徙真係好癲
連北非都有
親英撚留名

我帝國征服萬民 教化蠻夷
竟然土崩瓦解
今日日已落

希望有日可以親眼見到帝國再征服世界
美國加拿大澳洲紐西蘭香港新加坡非洲回歸祖國懷抱

英國佬:我教育文明倫理
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞