[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
點解我追post越來越慢
有得睇未
live 左

唔夠喉 真係好正
blood eagle 好撚痴線

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個
其實 isis 已經仁慈好多中古時期嘅國家

睇到唔開胃

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個

睇到唔開胃

人類喺諗酷刑呢方面真係創作力量同幻想,會嚇你一跳
英國既歷史係可以睇到佢不斷進步, 皇帝攬權,利欲分心,好大喜功, 大興土木, 無視法律, 民不聊生最後比人推番呢D以前英國歷史都曾經出現過, 不過人地奶鑊甘既就會反省點樣修補慢慢建立良好既制度; 反而中國既歷史裡面以上講既差不多每個朝代直至而家都會發生, 不斷LOOT, 你話幾諷刺

呢個真係基因 ,永遠天朝大國心態,不思進取
所以中國根本唔會發展得岀民主制度,100000年都係唔會得

中國政治制度較為早熟,而且一早大一統,難免會不思進取。

相反英國政制去到十七十八世紀前,都係柒下柒下,比較混亂,又俾佢混到一個健全嘅制度。其他歐洲國家好似法國咁,都試過經歷政制大變嘅時代,但係過程都冇英國咁成功同穩定,所以英國真係幾好運,或者依個就係島國嘅幸運,外來威脅較小

我睇左本書英國既封建制度入面皇帝同領地貴族既制度係對等,曾經有個戇鳩皇帝約翰以為自己大鳩晒亂咁向貴族屈錢又屈地,點知成班貴族亂合起來打鳩佢,之後逼佢簽個大憲章,入面講明皇帝同貴族既權利同義務要切底執行;呢樣野係中國歷史邊有可能發生啊 紛爭,暴亂,戰爭個個國家歷史都有,但係發生完英國係會諗下點樣防止發生要硬定要軟定兩樣一齊黎,係中國唔知做乜鳩成日重複犯錯

中國淨係爭權爭位都有排搞
君主集權問題
butica 呢?
lm

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個

睇到唔開胃

其實英國人都唔差,到時再講

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個

睇到唔開胃

不如整個古今中外酷刑post啦

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個

睇到唔開胃

以前唔係有人開過咩

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個

睇到唔開胃

以前唔係有人開過咩

有d咁嘅樹?
敢問係高登定lihk?

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個

睇到唔開胃

巴打可唔可以解釋下點解英國人混種混到個樣咁樣衰
依個時候發生咗件有趣嘅小插曲。話說落難國王Alfred孤苦伶仃,身無分文。佢拜訪一個農民家庭,求屋主俾佢暫住。屋主冇發現到佢就係國王,見佢咁陰功就俾佢入嚟,屋主個老婆咁啱焗緊蛋糕,就叫Alfred好好睇火,焗好就有嘢食。但係上等人Alfred剩係掛住諗國家大事,根本無時間理埋啲濕碎嘢,結果女屋主返嚟就見到個蛋糕燶咗,即刻河東獅吼咁喪吊Alfred。堂堂一國之君,竟然俾個師奶鬧到狗血淋頭,都咪話唔折墮。

Alfred the Great and The Cake

之但係歷史低谷自然會搏反彈,依次打擊點醒咗Alfred,令佢重燃反擊嘅鬥志,仲喺沼澤嘅佢開始搞公會招人,佢喺五月去到紀念先王既埃格伯特之石(Egbert′s Stone),召開大會招兵,附近幾個郡嘅人民遠道而嚟,響應英雄嘅召喚。兩三日之後,Alfred同古夫林狹路相逢,展開愛丁頓戰役(Battle of Edington)。

當時盎格魯-撒克遜人嘅戰爭模式,通常都係雙方架起盾牌陣,一路接近一路擲鏢槍斧頭,雙方一靠近就用盾牌激情互推,佐以長矛抽插,你推我擁,睇下邊個最先體力不支倒地。

另一邊廂嘅維京人就直接得多,佢地嘅策略就係衝衝衝,唔理戰術,唔諗作戰日子,食咗春藥咁一味衝鋒。據法蘭克人描述,維京人猶如撒旦化生,完全唔識痛,一邊大叫一邊殺過嚟。但係戰略上,佢地都會用下腦,見弱就打,見強就閃,畢竟搶劫並唔需要嘔埋條命出嚟。維京人既成功,在於佢地對歐洲戰爭規則嘅無視,hit-n-run策略,加上足以震懾敵人既衝鋒突襲。

盎格魯-撒克遜戰士

但係事實證明,只要英格蘭人團結一致,憑住絕對既數量優勢,用盾牌死擋,再加上異教徒大軍內部紛爭,其實係可以打敗恐怖嘅維京人。愛丁頓戰役係維京入侵戰爭嘅轉捩點,古夫林之後屢戰屢敗,退出韋塞赫斯,俾Alfred包圍。古夫林只好議和,改信天主教,仲認做Alfred契仔(注意語序)。雙方劃分領土,以泰唔士河為界,古夫林保留東英格蘭,韋塞赫斯保留領土完整,雙方瓜分默西亞王國領土。英格蘭得到短暫嘅和平。

古夫林做咗契仔之後,就乖乖地喺東英格蘭落地生根,喺佢嘅領地推行丹麥法律,所以佢嘅領地又名丹麥區(Danelaw),但係仍然不斷從海陸兩路騷擾Alfred。

丹麥區
樓主會唔會幫之前個德國post做過整合/打包
認做契仔

原來今日係威爾斯嘅St David Day
樓主會唔會幫之前個德國post做過整合/打包

整緊個blog,請耐心等候
Alfred趁依個空檔,進行偉大君主必做之事--改革。本身英格蘭嘅防禦體系,係各郡自己組織民兵防禦,一有乜嘢緊急情況,就叫國王帶正規軍支援。面對維京人嘅遊擊戰術,咁嘅體系嘅動員速度實在太慢,好多時國王軍隊啱啱出發,條村已經洗劫一空。Alfred決定向歐陸國家取經,佢去羅馬同教皇會面,順便向法蘭克國王禿佬查理(Charles the Bald)偷師。

返到英格蘭之後,佢喺各地設立常規駐軍,建立完善嘅軍事通報機制,同埋發達嘅水陸運輸網絡,全面提升防禦體系嘅反應速度同效率。同時,
佢察覺到,打敗維京人嘅關鍵,就係贏在登陸前,雙方船隻對接,喺甲板上打陸戰,萬一登陸咗,都要斷佢後路,唔俾佢從海路撤退。所以佢致力為海軍補強,建造俾維京人洗頭艇大成倍嘅戰船,可以運多啲人,英國海軍稱霸海峽嘅傳統,就係始於Alfred。

喺依段相對和平嘅時間,Alfred同維京人依然有唔小小衝突,全靠海軍實力嘅提升,Alfred成功阻止維京人一次又一次,沿河深入國土內陸嘅入侵。886年,Alfred收服倫敦。倫敦自從羅馬人離開後,就由行政中心變成廢棄村莊,之後盎格魯-撒克遜人登陸,喺原羅馬城牆之西,大概而家Covent Garden附近,重新建立倫敦。當時倫敦叫做Lundenwic,係泰唔士河沿岸最重要嘅港口。但係之後維京人再一次摧毀倫敦,跟據和約,古夫林控制泰唔士河以北,當時倫敦喺北岸,所以本屬丹麥人領地。此後Alfred又重新建設倫敦,將市中心搬返去羅馬城牆入面,並改名做Lundenburh,即倫敦堡(Burh),所以Alfred又可以加多項成就,就係(三次)創建倫敦。此後倫敦不斷發展,慢慢取代原首都溫徹斯特(Westchester)。

889年對Alfred嚟講,係悲傷嘅一年。因為佢契仔古夫林逝世,死咗個契仔其實唔係咁令人悲傷,甚至係熱烈地彈琴熱烈地唱,但係古夫林嘅逝世,令到丹麥區群龍無首,各地維京軍閥紛紛上位,佢哋冇契仔咁易話為,Alfred又要面對再一次嘅入侵。892年,維京人再一次大舉入侵,Alfred利用完善嘅防禦體制,令入侵變成拉鋸戰,並且有效地封鎖河流,大大降低維京人嘅機動性。去到897年,維京人見冇得食大茶飯,於是停止進攻,自此維京人都冇再組織大型入侵。

喺戰爭嘅過程入面,Alfred基本上控制丹麥區以外嘅英格蘭,於是佢自稱盎格魯-撒克遜人嘅國王(King of the Anglo-Saxons),初步奠定英格蘭嘅統一局面。

古夫林向Alfred投降

盎格魯-撒克遜時期的倫敦
丹麥區⋯記憶逐漸返黎了
有無民族係從未被征服過?
有無民族係從未被征服過?

維京人算唔算

瑞典好似真係未被征服過
英格蘭都衰過一次比諾曼征服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞