[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
獅心王Richard: 毛巴,我想食飯盒呀
咁岩見到毛巴變左胡力戚

真係點解會掉轉兩邊嘅做法呢
成班用宗教做擋箭牌嘅生蕃

應該多得蒙古殺哂伊斯蘭既智識份子
咪比班生蕃上台統治

雖然蒙古佬破壞左伊斯蘭既黃金時代
但多得學蒙古佬既火雞佬滅左拜占庭先令意粉有文藝復興
而且火雞佬都係好開明
強盛左好耐下
絕對唔係生蕃

而家班terrorist生蕃係冷戰時美國佬教出黎抗共
而家全世界要食番呢舊屎

其實我覺得唔係耶撚同伊撚角色調轉
反而係歐洲多左人唔做耶撚,變左冇咁宗教狂熱
以色列未立國前,班猶太人都係咁,成日恐襲
我覺得班伊撚都係抄佢地
lm

咪比班生蕃上台統治

而且火雞佬都係好開明
強盛左好耐下
絕對唔係生蕃

而家全世界要食番呢舊屎

我覺得班伊撚都係抄佢地

無咁多耶撚但唔係主要因素
歐洲人一早已經有宗教自由
唔會再好似以前西班牙咁「異端」「異端」「異端」
開放既伊斯蘭都唔會咁撚痴線
火雞佬馬拉果班明明正正常常
而家果班所謂宗教狂熱既伊撚通常都自細比人洗腦
無事無幹點會有阿拉叫你去自爆殺人呀

咪比班生蕃上台統治

而且火雞佬都係好開明
強盛左好耐下
絕對唔係生蕃

而家全世界要食番呢舊屎

我覺得班伊撚都係抄佢地

無咁多耶撚但唔係主要因素
歐洲人一早已經有宗教自由
唔會再好似以前西班牙咁「異端」「異端」「異端」
開放既伊斯蘭都唔會咁撚痴線
火雞佬馬拉果班明明正正常常
而家果班所謂宗教狂熱既伊撚通常都自細比人洗腦
無事無幹點會有阿拉叫你去自爆殺人呀

馬拉 同 火雞佬既正常只係相對而言
和約簽訂後,十字軍要選出新嘅耶路撒冷國王,雖然耶路撒冷唔喺佢哋控制之中。大部分十字軍將領支持嚟自意大利嘅貴族康華德(Conrad of Montferrat),話說五年前某人俾薩拉丁俘虜,耶路撒冷王國就由康華德老婆攝政,再由康華德接管,而真正嘅國王某人一逃走出嚟就一邊對付薩拉丁,另一邊暗中同康華德爭奪王位。Richard全力支持前國王某人,皆因佢係法國普瓦圖(Poitou)嘅領主,而普瓦圖係隸屬金雀花帝國之下,換句話講,某人就係Richard個附庸。

但係少數點都要服從多數,十字軍選出康華德做國王,而Richard將啱啱征服嘅塞浦路斯送俾某人,作為安慰獎。點知選完唔夠一個禮拜,佢就喺路上俾人刺殺,雖然部分十字軍認為依件事係薩拉丁策劃,但係都有人認為係Richard指使。總之依次十字軍東征既為Richard帶嚟榮譽,又令佢心狠手辣嘅惡名傳揚開去。

Richard喺1192年9月離開聖地,展開回鄉嘅旅程,依次旅程可以用一句話形容:出得嚟行,預咗要還。佢嘅船隊一開波就遇上風浪,被逼停泊喺希臘附近。由於Richard之前強佔塞浦路斯,拜占庭皇帝下追捕令,於是佢偽裝成聖殿騎士團嘅騎士,帶上幾個隨從獨自航行,其餘軍隊自行經地中海回國。好不幸地,佢隻洗頭艇又喺意大利海岸擱淺,得返危險嘅陸路一途。

呢個時間羅賓漢係咪準備要出場?
Richard想快快脆穿過奧地利,然後進入佢舅仔另一雄獅亨利(Henry the Lion)嘅薩克森領土。咁結果就梗係俾仇家利奧波德五世捉住。利奧波德五世將佢拘留,然後將佢交俾神羅皇帝亨利六世處理,亨利六世非常不滿Richard粗暴干預西西里王位,依家人喺佢手上,任佢點玩都得啦。

皇帝坐地起價,向Richard老母愛琳娜索價十五萬馬克,約係英格蘭一年稅收嘅三倍,令到佢要提高全國稅收四分之一,仲要充公教會收藏嘅黃金珠寶,先勉強湊夠贖金。與此同時,搞緊陰謀嘅約翰同菲臘二世諗住收買亨利六世,但係出手又太低,俾得個八萬馬克就算,皇帝梗係reject offer 啦。幾經辛苦,Richard終於獲釋,返番自己嘅國家。菲臘二世特登寄信俾約翰:「惡魔已釋,望君留神!」

法國人對Richard與菲臘二世的描繪

約翰見到阿哥返嚟,即刻縮返變鵪鶉,Richard難得寬恕約翰,仍然將佢立為王太弟,但係菲臘二世就唔可以被原諒啦。佢向法國展開數次入侵,屢次收復被菲臘蠶食嘅領土。喺某次戰役入面,帶頭衝鋒嘅佢集氣大嗌「Dieu et mon Droit」,依句係法文,意思即係「我權天授」,God and My Right,之後就大破法軍。 自此佢開始以依句話作為自己嘅格言,而依句話而家仲可以喺英國皇室徽章底下見到。

另外,佢覺得老竇嘅雙獅紋章唔夠霸氣,於是將佢改為三獅圖案,依個紋章隨著佢嘅征討,行遍歐亞,英格蘭嘅標誌就此成型。

英國國徽,左上可見Richard的三獅紋章,以及最下面的「我權天授」格言
無地王約翰含情脈脈對毛豆腐說:幾時到我出場

睇清楚啲,出咗好耐啦
諗起當年玩成吉思汗四
英國國徽整句法文

話時話BNO個人資料頁都有法文,其實點解?因為法文都係國際語言?
英國國徽整句法文

鬼叫英國王室係法國過嚟
英國國徽整句法文

話時話BNO個人資料頁都有法文,其實點解?因為法文都係國際語言?

外交語言
今日行完Imperial War Museum正想搵搵英國歷史睇

高質post,好撚正

IWM有一系列
churchill war room果個係幾有意思
但幾個museum都係超過重民建聯味, 係班老屎忽fund 政府錢搞
歌頌到祖國偉大紅太陽係英國升起咁. 有少少over 同嘔心

係倫敦住果排, 啲後生好多都覺得呢個館好難頂

入面不停強調邱吉爾係一個歷史偉人
用左一晚追晒 好好睇
利申 大學minor history 讀過history of England 但好似乜都冇學過咁
英國國徽整句法文

鬼叫英國王室係法國過嚟

依家個溫莎王朝唔係德國血統黎ga咩

係德國,一戰因為同德國打,先整走個德國姓
英國國徽整句法文

鬼叫英國王室係法國過嚟

漢諾威共主聯邦
英國國徽整句法文

鬼叫英國王室係法國過嚟

漢諾威共主聯邦

house of hannover 去到維多利亞女皇就斷咗
佢個仔edward VII 歸入老竇嗰王室house of saxe-coburg and gotha,都係嚟自德國,之後就改名做winsor.
英國國徽整句法文

鬼叫英國王室係法國過嚟

漢諾威共主聯邦

house of hannover 去到維多利亞女皇就斷咗
佢個仔edward VII 歸入老竇嗰王室house of saxe-coburg and gotha,都係嚟自德國,之後就改名做windsor
Richard寬恕咗佢,仲真心叫佢好好活著,雖然之後弩手被佢手下生生剝皮,然後五馬分屍。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞