[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
熱浪真係有種魔力,明知唔辣,又少,但偏偏好想買
英文來源真係好雜
有凱爾特語
有由日耳曼人遷徙而黎既古西日耳曼語言
有丹麥/維京人帶黎既北日耳曼語言
有落曼入侵帶黎既法語
仲有拉丁文都對英文有影響 做成今日英文讀音對應唔到文字

講起凱爾特語區,其實得高地蘇格蘭既語言先係凱爾特語族,蘇格蘭語其實都係日耳曼語言,而愛爾蘭復興愛爾蘭語都唔係好成功

得威爾斯語先有人識講識寫,連BBC 都有威爾斯語channel

威爾斯10個都唔個有冇1個識威爾斯文

威爾斯文係當地係必修科黎
留名
留名學野
豆腐
留名
豆腐

樓主出快少少
留名支持
live 左
早排睇左本講英國各殖民地自古嘅殖民手段嘅書
資料豐富到我睇到好亂
由你德國post 追到依家
樓主係咪之後都主出歐洲國家既歷史?
起初維京人剩係當英格蘭係ATM,搶完就走,但係自九世紀中葉開始,維京人轉而視不列顛為殖民地,認真經營(姦淫)。865年,丹麥嘅維京領袖,一哥豬扒個friend,無骨艾華(Ivar the Boneless)組建異教徒大軍(Great Heathen Army),大舉進攻英格蘭。題外話,依個無骨艾華嘅暱稱,據聞係嚟自佢所患上嘅脆骨症,但佢一啲都唔軟弱,征服咗半個英格蘭咁滯。

異教徒大軍的侵略

維京人攻陷諾桑比亞,生擒國王,然後對佢使用維京人既招牌酷刑--血之鷹(Blood Eagle)。具體做法係劏開受刑人既胸膛,將肋骨分成左右兩半。跟住請大家停一停,痛定先。之後將肋骨架揭開,一嘢屈向背脊後面,好似對翼咁,而個肺同心就裸露喺佈滿細菌既空氣中,任由獵鷹啄食。維京人既殘暴可想而知。

維京人的血之鷹

此時英格蘭人嘅統治岌岌可危,喺依個時候,一個英雄上線啦,佢網名叫Alfert仔。

Alferd仔係韋塞赫斯國王,佢有個好聽啲嘅名,叫做Alfred the Great。佢係英國歷史上唯二被冠以「Great」嘅國王,仲係唯一「Great」嘅真。英國人國王。佢叫得Great嘅原因,就係因為佢帶領英格蘭人打敗丹麥入侵者。

佢喺871年,異教徒大軍勢如破竹嘅時候登基,一嚟就要面對丹麥人嘅入侵,韋塞赫斯軍隊大敗於異教徒大軍,韋塞赫斯被蹂躪,Alfred只好急急腳同丹麥人議和,暫時穩住局面。但係僅僅五年之後,丹麥人喺新領袖古夫林(Guthurm)既領導下,再次入侵韋塞赫斯,Alfred又利用賠款,得以將侵略拖延。878年一月,古夫林趁班英國佬舉行某天主教慶典,喺度飲飽食醉之際,夜襲Alfred駐地,差唔多殺晒所有人。咁英雄Alfred當然走得甩啦,佢自己一個人逃去西南森麻實(Somerset)一帶嘅沼澤避難。依一年係盎格魯-撒克遜歷史嘅低谷,除咗韋塞赫斯之外,其他王國都已經淪陷,連英格蘭人既唯一希望Alfred,都落難到荒蕪之地。

阿爾法大帝

死剩一人的Alfred
live 左
早排睇左本講英國各殖民地自古嘅殖民手段嘅書
資料豐富到我睇到好亂

開心share下邊本書
留名
睇到好想讀history
樓主遲d會唔會講美國歷史?
留名
留名。如果香港教育局寫歷史syllabus寫到好似毛大咁正,咁啲學生就無咁慘。
blood eagle 好撚痴線
aoc真係好寫實 戰船同狂戰士都好似
唯一唔同就係aoc狂戰士係垃圾
blood eagle 好撚痴線

酷刑黎講唔算好痴線架啦
大把酷刑癲過呢個
其實 isis 已經仁慈好多中古時期嘅國家
lm
好撚好睇
留名
好希望巴打可以出書,俾多d人覺得歷史可以咁有趣咁易入口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞