[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
今日行完Imperial War Museum正想搵搵英國歷史睇

高質post,好撚正

IWM有一系列
churchill war room果個係幾有意思
但幾個museum都係超過重民建聯味, 係班老屎忽fund 政府錢搞
歌頌到祖國偉大紅太陽係英國升起咁. 有少少over 同嘔心

係倫敦住果排, 啲後生好多都覺得呢個館好難頂
高質Post
親英撚留名

我帝國征服萬民 教化蠻夷
竟然土崩瓦解
今日日已落

希望有日可以親眼見到帝國再征服世界
美國加拿大澳洲紐西蘭香港新加坡非洲回歸祖國懷抱

咪on9啦
幾時出文
有得追實在太正鳥,未睇劉明
等睇樓主點樣講七國時代
有冇熟歐洲歷史可以講下點解古代歐洲唔會好似戰國咁出到好似秦國呢啲國家去统一歐洲
古代歐洲國與國都打到七彩,但係打到咁上下就停,硬係冇一個國家可以统一歐洲
最接近秦國既算唔算係納粹德國
有冇熟歐洲歷史可以講下點解古代歐洲唔會好似戰國咁出到好似秦國呢啲國家去统一歐洲
古代歐洲國與國都打到七彩,但係打到咁上下就停,硬係冇一個國家可以统一歐洲

查理大帝統一過 只係死左分列神羅同法國
留名

因為地形多森林,加埋歐洲封建既王位繼承法好容易導致分裂,後來堡壘既出現又鞏固左封建制度

因為地形多森林,加埋歐洲封建既王位繼承法好容易導致分裂,後來堡壘既出現又鞏固左封建制度

伊比利亞半島同意大利半島又比山脈分開左

伊比利亞半島同意大利半島又比山脈分開左

比較平坦既法國脫離封建都比較早
比較多森林山脈既日耳曼中歐地區就長期分裂
東歐個邊波蘭俄羅斯都統一得好快
意大利就因為山多長期由城邦國家主導
歷史撚留名
加油!

呢啲圖係邊到搵到
會唔會講下阿瑟王

King Arthur 故事真係可以開個外傳寫,另外大英帝國殖民地真係太大,可能要都開外傳寫,如果我得閒嘅話

其實anglo saxon 有無成功入侵?
一時又話king arthur 成功擊退外敵
一時又話佢地比人打到去Wales

Angland = England

羅馬皇帝哈德良喺122年興建哈德良長城(Hadrian’s Wall),作為帝國喺不列顛島既北界。自此,不列顛進入羅馬時代。

啱啱一路睇一路聽bbc radio 4
睇睇下發覺咁啱bbc又係講緊hadrian's wall
毛巴強勢回歸

打到咁上下其他國家又會結盟反cup然後又分烈打過 唔似亞洲一路互打好少結盟(好似係)
留名
不得不正評
當時除咗奴隸之外,大部分不列顛人都成為羅馬公民,雖然佢哋失去統治權,但係受惠於經濟發展,都生活得唔錯

其實乜嘢係羅馬公民?
同一般平民有乜分別?
冇記錯聖經嗰個使徒保羅係roman citizen,未定罪之前唔可以打佢(好似係)
咁仲有乜嘢福利?
唔係好熟凱撒
點解打入左不列顛, 明知有豐富礦產都無興趣 咁辛苦打返黎做咩
因為佢好戰?
留名
我終於追到live,我呢邊要仲有兩日左右大結局了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞