[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
被趕到去倫敦嘅約翰一直都妄想可以修復故土,於是積極招兵買馬,諗住殺返去諾曼第。就喺佢準備緊出征法國嘅時候,隔離嘅威爾斯又喺度玩嘢。話說當年亨利二世積極向威爾斯滲透,約翰沿用老竇嘅政策,嫁咗個女俾其中一個威爾斯諸侯--羅埃林大王(Llywelyn the Great),見到個名都知佢有幾猛料,約翰不斷扶持羅埃林,後嚟發覺養虎為患。於是佢聯同其他威爾斯諸侯,入侵威爾斯,打敗羅埃林後逼使佢簽訂極其侮辱嘅條約,割讓半個威爾斯。今次啲諸侯真的憤怒了,轉而支持羅埃林,喺佢嘅帶領下,將英格蘭勢力趕出威爾斯,成為威爾斯嘅大哥大。亨利二世嘅努力咁就白費咗,延續約翰失地嘅記錄。

位於卡地夫(Cardiff)的羅埃林大帝銅像

平心而論,約翰的確遺傳咗佢老竇卓越嘅行政能力,佢一邊招兵買馬,一邊組織工程團隊,建立新式戰船同攻城武器,用咗一年就建立一支強大嘅遠征軍。之但係再打得嘅仆街,都係一個仆街。依個時候佢又搞搞震,粗暴干預坎特伯雷大主教嘅選舉,安插親信擔任。咁啱當時嘅教皇英諾森三世(Innocent III)係個強人,佢向英格蘭下達禁教令,表示不滿,但係約翰睬佢都有味。英諾森三世索性使出大絕--開除教籍,或稱絕罰令(Excommunication)。

絕罰令簡單嚟講,就係踢你出教會。禁教令同絕罰令嘅分別,就好似警察被停職處分同革職嘅差別。被絕罰者雖然都係基督教徒,但係就同天主教會隔離,唔可以參加任何教會活動例如領聖體咁,得唔到教會嘅救贖,邊個同佢喺宗教上有接觸都會被絕罰,其實即係宗教上嘅杯葛。君主被絕罰,等同將佢同佢嘅子民隔開,人民會覺得係個天要收佢,破壞性極大。

絕。罰

歷史上有無數君主被下達絕罰令,下場都唔係幾好。好似當年神羅皇帝亨利四世被教皇絕罰之後,仲要親自由德國步行到羅馬,冒著風雪,著住破爛嘅衣服,喺教皇城堡門前等咗跪喺度三日三夜先令教皇收回成命,史稱嘉諾撒之行(Road to Canossa)。咁當然亦有唔少人當絕罰令冇到,最串嘴嘅有兩個,一個叫馬丁路德(冇金),另一個係約翰嘅子孫,遲啲會上場。

嘉諾撒之行

去到近代,由於梵蒂岡嘅影響力冇以前咁大,所以絕罰令嘅威力大大降低,而家絕罰令嘅對象,多數都係啲違反人權嘅茂利,或者自稱最接近神嘅男人等。

琴日唔見毛巴以為真係死左
玩EU4試過幾次比人excommunicated

冇事嘅 教主好快就會轉人
馬壯都可以亂入
好期待玫瑰戰爭同Anne boleyn
應該係最出名既英國歷史
以前讀書個陣我係睇tudors同white queen先識
因為學校唔會教

同好 white princess 就出啦

玩total war medieval 被開除教籍就"手動"轉教宗
我是上帝都出埋

玩total war medieval 被開除教籍就"手動"轉教宗

要新教宗要係自己人先可以入返會
試過新教宗係敵國既人
仲要搬左去非洲
搞到白打一場
用左兩日終於追上進度
好好睇呀,多謝毛巴打咁辛苦出文
Ps 見到上面有巴打話同朋友傾兩句歷史,對方就唔想聽,你都好啲,對方肯聽,我就俾人知道我鍾意歷史,當我係外星人咁看待

試過新教宗係敵國既人
仲要搬左去非洲
搞到白打一場

打eu4老撚都同papal state improve relations

試過新教宗係敵國既人
仲要搬左去非洲
搞到白打一場

打eu4老撚都同papal state improve relations

點解唔直接玩papal state

我係咁塞錢比教宗佢洗 唔洗4回合 樞機主教團全部係我既人 教皇歸天選新教皇全部投晒我既樞機

試過新教宗係敵國既人
仲要搬左去非洲
搞到白打一場

點解唔直接玩papal state

直接等1500年轉新教啦
Protestant好似正過Catholic喎

eu4係 如果你有dlc

reformed正啲
跟住落嚟就到新環節--溏心風暴嘅時間。今次嘅主角係啱啱加冕為英格蘭國王嘅小亨利(Henry the Young King)。血氣方剛嘅小亨利好快就發現自己個王位有名無實,無得大展拳腳,跟住老竇亨利又將鄉下安茹封俾細仔約翰,擺明偏心。得到岳父法王路易七世支持嘅小亨利,聯同兩個細佬,阿基坦嘅理察同埋布列塔尼嘅傑佛里,進攻諾曼第。與此同時,亨利老婆愛琳娜大佢成12年,當時已經年老色衰,亨利於是另覓新歡。地位受到威脅嘅愛琳娜於是女扮男裝,諗住走去投靠啲仔,點知中途被亨利嘅人捉住,之後被老公囚禁達十年。

亨利反應迅速,趕走入侵諾曼第嘅叛軍後,又過去英格蘭打小亨利,成功阻止忤逆仔嘅入侵,而同樣血氣方剛嘅理察又同小亨利有拗撬,亨利乘機大破叛軍。過咗冇耐小亨利又病逝,佢臨終之前懇求老竇寬恕佢嘅罪過,嚟見佢最後一面。但係亨利恐防有詐,於是剩係派人送個先王亨利一世帶過嘅戒指,當係寬恕嘅象徵。可憐生在帝王家,父子最後都係無法相見。

小亨利嘅死結束咗叛亂,亨利按照原定計劃,將大片土地分俾細仔約翰,理察同傑佛里保留佢地嘅領地。依個時候金雀花王朝又迎嚟一個剋星,1180年,菲臘二世(Philp II Auguste)繼承法國王位,佢一心想為法國收復被金雀花王朝佔有嘅故土,將會為亨利父子帶嚟好多麻煩。菲臘二世龍椅都未坐暖,就立即行動,要求亨利立理察為王儲。

金雀花王朝死敵--菲臘二世

亨利偏心於約翰,於是拒絕要求,據聞仲打算收番理察嘅封地。理察諗都唔使諗,即刻聯同菲臘二世嘅法國大軍,再次起兵反抗老竇,喺勒芒之戰(Battle of La Mans)大敗身患重病嘅老國王。亨利被逼答應理察嘅全部要求,當時議和會議上嘅亨利憔悴到不似人形,嚇到菲臘都要除低斗篷舖喺地下,等亨利可以坐喺地下而唔係跪喺度,但係亨利拒絕佢嘅協助。

亨利好快就進入瀕死階段,佢啲仔死嘅死,反嘅反,身邊剩係得番私生子另一個傑佛里,難怪佢喺病榻上同傑佛里講:「你先係朕真正嘅仔,其他全部都係私生子!唉!濕撚晒!」1189年,金雀花王朝開國君主亨利二世逝世,一代英主竟然落得如斯下場,著實令人唏噓。

亨利二世死後由忤逆仔理察繼位,是為擁有英英英格蘭,諾諾諾曼第雙王位嘅Richard一世。留意返,理察個別稱唔係真係叫忤逆仔,佢個別稱相信唔少人都聽過,佢就係嗰位獅心王理察(Richard the Lionheart)。呀Richard征戰一生,故事非常精彩,佢嘅時代亦係英雄輩出,事不宜遲,即刻去講!

聽日先講

呢篇好正!

補充我玩《成吉思汗4》嘅前文空白。
一開game,菲臘2同獅心已開波,仲要約翰綁走咗獅心,我睇到R晒頭,估唔到菲臘2同獅心合作過

EU4正版

eu好玩抑或係鋼鐵雄心好玩?
遊戲都是常出現

呢篇好正!

補充我玩《成吉思汗4》嘅前文空白。
一開game,菲臘2同獅心已開波,仲要約翰綁走咗獅心,我睇到R晒頭,估唔到菲臘2同獅心合作過

好開心巴打有得著,依個就係小弟寫歷史故事嘅目的之一,希望透過一個完整嘅故事,將大家打機又好,去旅行又好,遇到零碎嘅片段串連一齊。

其實歷史唔係想像中咁遙不可及,希望可以嘗試將歷史同身邊一切連接,令到啲人唔好咁抗拒歷史,甚至愛上佢。所以我唔會寫到好深入,要就返啲啱啱接觸歷史嘅人,請依度咁多位專家見諒

利申:ff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞