[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
其實成件事真係好搞笑
英女皇可唔可以claim佢對全歐洲既皇位繼承權?

佢家族德國嚟
點解M2TW個繼承權唔識跟返歷史
又冇文
又冇文

1521年嘅「祖國」係咪真係有去到美洲
http://totalwar.honga.net/faction.php?v=m2twk_amer&f=england
亨利二世又係一個明君,最顯著嘅功績,就係確立英格蘭嘅普通法制度。時間返到去諾曼征服嗰陣,征服者威廉初來報到,面對英格蘭高度自治嘅領主社會,每個郡都有自己嘅風俗法律,根據傳統經驗判案,即係習慣法。有啲地方嘅習慣法非常理性,有種叫神裁審判法(Trial by Ordeal),即係肉體上折磨被告,如果佢冇穿冇爛,咁即係神赦免佢嘅罪,可以當庭釋放。例如規定審盜竊案嗰陣,要將疑犯隻手擺喺火到燒,由上帝決定有冇罪,燒傷咗就代表疑犯係賊。依種咁先進嘅法律,實在同諾曼第法律差太遠,甚至每個郡嘅習慣法都有好大分別,嚴重阻礙中央集權。

威廉諗到個解決辦法,就係成立國家巡迴法院,國王欽點法官(當然係諾曼人),但係就由當地豪族擔當陪審團,根據當地法律判案。去到亨利二世嗰陣,佢將依啲習慣法加以編集同整理,廢除迷信嘅神裁審判法,然後推行全國,取名普通法(Common Law),取其普遍通行嘅意思。從此之後,英國法律主要就行以案例堆積成法律,冇成文法典嘅普通法,有別於歐陸有成文法律嘅大陸法(Civil Law)。英國人透過日不落帝國,將普通法發揚光大,而家嘅美國同埋我哋香港都係行普通法,Law友們日日睇成堆疊到上天花嘅案例,真係多得威廉同亨利二世唔少。

神裁法之一:手持烙鐵

亨利二世的辦公室--法國安茹的斯農城堡(Chinon Castle)
亨利二世時期嘅另一件大事,就係牛津大學嘅成立。早喺征服者威廉時期,牛津堡就係神學者同僧侶嘅聚腳地,但係當時英格蘭學者都係鍾意去大城市巴黎深造。當時所謂學者,大部分都係以研究神學為主,畢竟當時仲未有科學辨證,萬物皆來自上帝,唔研究神咁研究邊個?

去到亨利二世時代,因為國王同法王搞到好彊,巴黎人對英格蘭學者諸多打壓,導致佢哋返哂去牛津。自1191年起,英格蘭人開始以「University」嚟形容牛津,意指一個保護師生免受市民傷害嘅群體,是為牛津大學嘅開端。1209年,部分師生不滿牛津市民對佢哋嘅打壓,另起爐灶建立新大學,就係劍橋大學。隨住時間流逝,中世紀嘅大學建築被文藝復興時代嘅建築物代替,而家最舊嘅建築物都係十七世紀建成,見唔到亨利二世時代既痕跡。

十二世紀的大學lecture(不設走堂)
依個月都好忙,但小弟會盡量keep住每日一篇
留名

加油
每日take mo tofu's attendance
1521年嘅「祖國」係咪真係有去到美洲
http://totalwar.honga.net/faction.php?v=m2twk_amer&f=england

印象中有去格陵蘭同加拿大(好似係)

M2既英格蘭城堡兵好多種同勁 長弓兵為主力 城市兵就收得皮

追到live
lm
1209年,部分師生不滿牛津市民對佢哋嘅打壓

因乜事搞9佢地
神學者唔係應該好高地位咩
1209年,部分師生不滿牛津市民對佢哋嘅打壓

因乜事搞9佢地
神學者唔係應該好高地位咩

好似係有教授涉嫌殺死一條女,啲市民問都唔問教會就將佢地吊死,先引起學者不滿

嗰陣去Cambridge Local Tour 聽返嚟
pish
追到live
留名
如果以前啲老師可以好似巴打咁講歷史就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞