[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
留名
除咗法國地區嘅擴張,亨利二世更積極將帝國擴張至愛爾蘭。當時嘅愛爾蘭群雄割據,除咗愛爾蘭加爾人之外,當年維京人嘅後代都喺個島上佔有一席位。眾多諸侯當中,最強大嗰個會被視為上王(High King),而亨利二世時期嘅上王,就叫做胡艾德(Ruaidrí Ua Conchobair)。話說胡艾德逼愛爾蘭四國之一嘅倫斯特(Leinster)國王退位,嗰位國王於是邀請住喺威爾斯嘅諾曼傭兵阿頭「強弓西打」理察(Richard 'Storngbow' de Clare),幫佢殺返去愛爾蘭復位。結果當然係引狼入室,強弓理察乘機佔領愛爾蘭東部,同胡艾德分庭抗禮。

亨利二世見時機成熟,於是借口羅馬教廷要求佢取得愛爾蘭塞爾特教會嘅控制權,喺1171年親自率領大軍入侵愛爾蘭,成為史上第一個踏入愛爾蘭土地嘅英國君主,雖然嚴格嚟講佢係諾曼人。1175年,英軍逼使胡艾德簽訂溫莎條約,胡艾德向亨利宣誓效忠,並割讓倫斯特以及都柏林。亨利喺愛爾蘭東部佔有領土,展開英格蘭人歷時數百年嘅殖民愛爾蘭過程。

十二世紀的愛爾蘭,紫色為維京人領地

亨利二世入侵前夕的愛爾蘭

諾曼軍人登陸愛爾蘭

受到十字軍鬼五馬綠嘅徽章軍旗啟發,亨利二世為英格蘭訂立一套嚴僅嘅紋章學(Heraldry),嚴格規定封建主嘅紋章樣式,將每個領主嘅紋章紀錄在案。喺當時嘅騎士社會,雙方打仗或比武嗰陣全身都著晒盔甲,要靠徽旗去辨別敵友,所以紋章學喺中世紀係一門好大嘅學問。而亨利二世自己嘅徽章,就選用嚟自太公征服者威廉,以及老竇安茹公爵紋章上嘅獅子圖案,自此獅子就成為英國嘅標誌。無獨有偶,遲下出場嘅蘇格蘭王亞歷山大二世都使用獅子,作為自己嘅紋章圖案,令獅子都成為蘇格蘭嘅標誌。

點解唔係老虎?估計係因為歐洲冇老虎,最接近嘅都係生活喺高加索一帶,現已絕種嘅波斯虎(Caspian Tiger)。而獅子就實實在在曾經生活喺歐洲,就係分佈於地中海一帶,絕咗種嘅歐洲獅(Panthera leo Europa)。咁當然獅子睇落霸氣啲啦。

安茹公爵紋章

亨利二世時期金雀花王室紋章

呢張入面個獅子好戇鳩

Btw mo tofu's attendance checked
留名
亨利二世在位期間同教會發生唔少衝突。話說喺1161年,坎特伯雷大主教死咗,亨利無視反對聲音。安插自己嘅密友伯克特(Thomas Becket)做大主教,乘機擴大對教會嘅影響。之但係伯克特做咗大主教之後,個心就忠於新上司教宗,反對國家可以審判神職人員嘅權力,堅持神職人員只可以俾教會法庭審判。兩人嘅爭執越演越烈,攪到伯克特要著草法國,尋求法王路易七世庇護。伯克特有法王撐腰,索性一次過開除晒所有支持亨利嘅人嘅教藉,趕佢哋出教會,伯克特事件成為國際醜聞。

搞下搞下到咗1169年,亨利想讓英格蘭國王個位俾呀仔小亨利。如果大家有聽書,應該記得英格蘭國王必須要由坎特伯雷大主教加冕,依個時候教宗又宣布英格蘭全面禁止進行聖事,當時啲人冇得去教堂祈禱,就好似現代人冇得上Facebook咁,非常大鑊。亨利唯有低聲下氣請返伯克特返黎,點知佢一返到英格蘭,又開除咗幾個亨利支持者嘅教籍,擺到明落亨利面,搞到佢大鬧伯克特係ACO(Low-born Clerk)。

亨利鬧到唔停口,身邊嘅手下聽得清清楚楚,當中有四個騎士瞞住亨利,去到坎特伯雷為大佬報仇,本來佢哋只係想拘捕伯克特,點知伯克特拒捕,過程中俾佢哋斬死咗。依件事令基督教世界嘩然,亨利突然之間成為眾矢之的,教宗索性宣佈成個金雀花帝國範圍,全面禁止進行聖事。

英女王登基五十周年紀念幣,加冕者正是坎特伯雷大主教

不幸遇害的伯克特

亨利唯有屈服教廷嘅淫威下,承諾只有教會可以審判神職人員,並且承諾參與十字軍東征,以換取小亨利嘅繼位,雖然佢最尾剩係提供金錢同人力支援。

從依件事可以見到,羅馬教廷喺中世紀嘅歐洲影響力非常之大,宗教勢力同政治勢力互相制衡,確保歐洲唔會出現好似中國咁嘅大統一局面。

為咗悼念曾經嘅密友,亨利喺泰唔士河興建一條大橋,橋上面建有密密麻麻嘅住宅,而橋中間就有個聖湯馬士教堂,紀念殉道者伯克特。依條橋就係London Bridge ,可惜已經喺19世紀falling down,被新橋取代。

中世紀的倫敦橋

十七世紀的倫敦橋,全盛時期有二百餘座建築物在橋上

建在橋上的聖湯馬士教堂

呢張入面個獅子好戇鳩

Btw mo tofu's attendance checked

依個唔係完全體,去到獅心王嗰陣先定型,不過隻獅子都係好on9
中國都唔好得去邊
中國都唔好得去邊

啲圖成個細路條美勞堂作品咁
London Bridge is falling down 係真有其事?
lm
其實自己作為一個熟悉歷史嘅人,每次見到有人開post講歷史
都覺得好欣慰
香港啲人知你識歷史當你痴線 仲要冇人想聽冇人想知
利申每次同friend講歷史都係

真架wor, 由細到大都係咁話
都覺得好欣慰

文科歷史毒撚地位重低過IT狗同N展撚
都覺得好欣慰

我自己就本身理科人 所以同身邊同學個contrast更加大
但我發現真係有興趣自己睇歷史既人可能係理科多d
文科人普遍有basic既理解 但多數讀書考試怕左自然唔會有興趣再鑽研 至少我家姐同文科d朋友都係
個人口味 比較有興趣了解英法關係響每個stage係點樣改變
唔知樓主有無機會係某d 章節到加到一兩句
都覺得好欣慰

文科人普遍有basic既理解 但多數讀書考試怕左自然唔會有興趣再鑽研 至少我家姐同文科d朋友都係

我鍾意歷史,講之前會多方面考究真偽,大學時做既功課絕對不比歷史系學生少,但結果冇cert就無得教歷史,自己私下同人講,就被人串,一係就被某些老師笑我冇紙,但我發現佢地只係跟書教,冇認真令人思考
支持下先
都覺得好欣慰

我鍾意歷史,講之前會多方面考究真偽,大學時做既功課絕對不比歷史系學生少,但結果冇cert就無得教歷史,自己私下同人講,就被人串,一係就被某些老師笑我冇紙,但我發現佢地只係跟書教,冇認真令人思考

香港人係咁撚膚淺
都覺得好欣慰

巴打教書?咩科
其實中國都有類似稱呼,只係歸類做綽號,常見於故事創作中,例如「小霸王」孫策、「美周郎」周瑜、「臥龍」諸葛亮

用鬼佬叫法就會變
「霸王孫」、「俊美周」、「臥龍諸葛」,異曲同工

有d唔同,因為中國真係少好多同名(避名諱),所以就算齋講「周瑜」,你都知邊個,唔駛加「俊美周」。

但西方嗰d,十鳩幾個查理。你唔加外號,齋講「查理」嘅話,堅唔知你係講鐵錘、禿頭、肥定痴線嗰個。

咁又係,唔係點會有「阿Fred」、腓特烈、肥特烈呢

回一回鑊,中國都有呢d朵,就係皇帝個謚號,即係d乜鬼高祖,太宗,武帝,惠帝,廢帝之類。 你睇個朵都大約知佢在位時咩料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞